Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

het gouden ei

Verslag Nederlands


Niveau: 4 HAVO

Taal:

Opmerking: Dit leesverslag is van het boek LaagLand


Bekeken: 8959 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
A. Titelbeschrijving;Schrijver: Tim Krabbé

Titel boek: het Gouden Ei

Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaar van uitgave: 1984

Aantal bladzijden: 98

Druk: 14e drukDe titel ‘het gouden ei’ is naar aanleiding van de droom die Saskia had; toen zij klein was had ze wel eens vaker de droom dat ze opgesloten zat in een gouden ei, midden in de ruimte. Ze kon onmogelijk uit het ei komen, en was onsterfbaar. De enige manier waarop er een eind aan zou komen was dat het andere gouden ei dat in het heelal zweefde, tegen haar ei aan zou botsen. Dan zou ze doodgaan. Hetzelfde is eigenlijk gebeurt met Saskia en Rex, want zij liggen ook leven opgesloten, maar dan in een kist onder de grond. De enige manier waarop hier een eind kan komen is dat iemand ze zal vinden, of dat ze dood zullen gaan.B. Motivatie van je boekkeuze;Het boek “het gouden ei” heb ik gelezen omdat ik er op school een fragment uit heb gelezen dat mij erg aansprak. Ook is het boek mij aangeraden door mijn vriendinnen. Eerst wilde ik het niet gaan lezen, omdat de kaft er nogal saai uit ziet, maar nu ik het uit heb ben ik blij dat ik het gelezen heb, want het was een erg leuk boek.C. Een korte samenvatting van de inhoud;1. Wie is de hoofdpersoon?

De hoofdpersoon is Rex. Hij werkt bij een populair-wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is de vriend van Saskia, en acht jaar later de vriend van Lieneke. Hij is een rustige man die veel nadenkt over zijn leven, maar toch wel een beetje een vastbesloten persoon. Daardoor weet hij zeker, en doet hij er ook alles voor om zijn vriendin terug te vinden.2. Wie zijn de andere belangrijke personages?

De andere belangrijke personages zijn;

Saskia Ehlvest, de vriendin van Rex. Wanneer zij en Rex op vakantie willen gaan in Frankrijk, verdwijnt zij op een tankstation. Zij is erg speels, maar toch wel een beetje apart, met wat rare ideeën.

Lieneke; zij is acht jaar na de verdwijning van Saskia de vriendin van Rex. In het verhaal zijn zij en Rex op vakantie in Italië.

Sandra; zij is degene die op en dag een tekst schrijft op een auto, voor Rex. Verder komen we niet meer te weten over haar.

Raymond Lemorne; hij is de moordenaar van Saskia Ehlvest. Verder is hij ook scheikunde leraar in Frankrijk. Hij heeft een vrouw met twee kinderen.3. Hoe is de relatie tussen de hoofdpersoon en de andere personages?

De relatie van Rex met Saskia is geliefden. Zij gaan, in het begin van het verhaal, al vier jaar met elkaar. In het verhaal zijn ze onderweg naar Frankrijk, om daar op vakantie te gaan.

De relatie van Rex met Lieneke is ook geliefden. Zij gaan in het verhaal ook al een tijd met elkaar (in dit stuk van het verhaal zijn we dan acht jaar na de verdwijning van Saskia). Alleen niet in Frankrijk, maar in Italië.

De relatie van Rex met Sandra is eigenlijk helemaal niets. Hij kent haar alleen maar van het opschrift op de auto onder het raam van zijn appartement.

De relatie van Rex met Raymond Lemorne, is eigenlijk dader en slachtoffer, want Rex komt alleen te weten van hem wat er met Saskia is gebeurt, door middel van het zelf mee te maken. Hij wordt dus ook levend begraven net zoals haar. Raymond Lemorne is de moordenaar van Saskia.4. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?

·De allerbelangrijkste gebeurtenis is dat Saskia verdwijnt op het tankstation. Deze gebeurtenis speelt in het hele verhaal een rol, omdat het hele verhaal daar juist om draait. Deze gebeurtenis heeft dus een grote spanningsboog.

·Wanneer Raymond Lemorne op straat en bij tankstations gaat staan, met een mitella om, om mensen te vragen of zij zijn aanhangwagen achter de auto willen maken. Zo probeert hij mensen in zijn auto te krijgen. Zo is Saskia ook met hem mee gegaan.

·Ook een belangrijke gebeurtenis is dat wanneer Rex, Raymond tegenkomt, en dat hij er dan achterkomt dat Raymond Saskia heeft gekend. Rex moet dan beslissen of hij blijft waar hij is, of dat hij meegaat met Raymond en hetzelfde zal beleven als Saskia. Deze spanningsboog duurt maar een aantal bladzijden.5. Verandert het leven van de hoofdpersoon door de gebeurtenissen?

Het leven van Rex verandert behoorlijk als Saskia verdwijnt. Hij is daarna de hele tijd met de verdwijning bezig, en de eerste tijd daarna is het doel van zijn leven om Saskia terug te vinden. Wanneer hij acht jaar later met Lieneke gaat, zit Saskia nog de hele tijd in zijn gedachten. Hierdoor is hij dus wel erg veranderd. Ook is hij veel onrustiger geworden daarna, omdat hij nu niet wist wat hierna zou komen. Dus misschien kun je wel een beetje zeggen ook dat hij wat banger is geworden.6. Waar spelen de gebeurtenissen zich af?

In het eerste hoofdstuk spelen de gebeurtenissen zich af op de snelweg, en op het tankstation waar Saskia verdwijnt.

Het tweede hoofdstuk speelt zich af in Italië waar Rex en Lieneke samen op vakantie zijn.

Het derde hoofdstuk speelt zich af bij Raymond Lemorne, hij woont in Frankrijk. Deze gebeurtenissen spelen zich af in zijn vakantie huisje, maar toch vooral op tankstations, waar hij probeert mensen met zich mee te krijgen.

Het vierde hoofdstuk speelt zich af in het appartement van Rex, en een deel in de auto van Lemorne. Die hem naar het tankstation brengt waar Saskia is verdwenen.

Het vijfde hoofdstuk is meer een informatief deeltje, waarin je erachter komt dat er nooit meer iets is vernomen van Rex en Saskia.7. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?

Precieze jaartallen staan er niet in, maar het verhaal speelt zich af zo rond tussen 1970 en 1990. schat ik zo. Want zo wordt er gezegd dat in 1950 Lemorne 16 jaar is, en in het verhaal verder wordt duidelijk dat hij 2 oudere kinderen heeft. Dus dan zal hij wel zo rond de 50 of zo zijn. Dit zou dan in +-1984 zijn. Woorden: 791.

E. De belangrijkste open plekken;·De eerste open plek die belangrijk is, is wanneer Saskia verdwijnt bij het tankstation. Je weet hierdoor niet waar ze is, en er wordt zelfs nog geen aanwijzing daarvoor gegeven. Als lezer wil je weten waar ze is, en met wie ze mee is, want ze kan niet zomaar alleen verdwijnen. (blz. 17-73)

·Waarom schoot Raymond Lemorne de jongens dood? (blz. 65)

·Wie Sandra is? (blz. 78)

·Gaat Rex dood? (blz. 94)

·Wordt Raymond Lemorne ooit opgepakt? (Blz. ?) Is niet duidelijk.F. De belangrijkste personages;·De allerbelangrijkste persoon in dit boek is Rex Hofman; hij is een rustige man die veel nadenkt over zijn leven. Hij is de vriend van Saskia, maar hij vindt het ook wel leuk om haar te plagen. Wanneer Saskia verdwijnt heeft hij het er erg moeilijk mee. Acht jaar na de dood van Saskia heeft hij nog een vriendin; Lieneke. Terwijl hij met haar gaat denkt hij nog elke dag aan Saskia. Hij is eigenlijk een beetje een speurder, want hij doet van alles om erachter te komen wat er met Saskia is gebeurd.

·Saskia Ehlvest; zij is de vriendin van Rex, en 9 jaar jonger dan Rex. Ze heeft ook een beetje last van claustrofobie. Ze is een apart meisje met soms wat vreemde ideeën. Zij verdwijnt wanneer Rex en zij op weg zijn naar Frankrijk en ze stoppen bij een tankstation. Saskia is dus het slachtoffer, want zij wordt vermoord, Zij is het slachtoffer van de moord.

·Lieneke; zij is ook een vriendin van Rex geweest nadat Saskia is verdwenen. In het verhaal is hij met Lieneke op vakantie is Italie. Verder is ze eigenlijk een helper, want ze helpt Rex wel een beetje met het oplossen van de moord.

·Raymond Lemorne; hij is een scheikundeleraar. Hij heeft Saskia meegenomen bij het tankstation, en haar daarna vermoord.

G. De personages met wie jij meeleefde;De persoon waarmee ik het meeste meeleefde was toch wel Rex, hij heeft het moeten meemaken dat hij Saskia verloor. Waar hij ook nog de hele tijd mee zit. Met Rex leefde ik meer met mee dan met Saskia, want je weet niet wat er met haar is gebeurd. Je weet niet of zij goed of slecht terecht is gekomen. Dus je kunt ook niet echt meeleven met haar. Rex verliest eigenlijk ook zelf zijn leven. Verder in het verhaal wordt hij ook nog eens levend begraven. Dit lees je ook.H. Was de misdaad een belangrijk of minder belangrijk element uit het boek;De misdaad (dat Saskia verdween) was een heel erg belangrijk element uit het boek, omdat het hele boek eigenlijk om de misdaad draait. In het eerste hoofdstuk wordt eigenlijk de misdaad gepleegd. In het tweede hoofdstuk lees je hoe hij met Lieneke, acht jaar na de verdwijning, in Italië zit, hier is hij ook nog de hele tijd bezig met Saskia. In het derde hoofdstuk gaat de tijd weer acht jaar terug, en zie je hoe meneer Lemorne de verdwijning van Saskia aan het uitplannen is. In het vierde hoofdstuk zie je hoe Rex in zijn eigen appartement, hoe hij nog altijd denkt over de verdwijning. Verder in het hoofdstuk komt hij de moordenaar van Saskia tegen, en beleeft hij hetzelfde als wat Saskia ook beleefd heeft. Dus de conclusie hieruit is dat alles in het boek in het teken staat van de misdaad.I. De manipulatie technieken en de spanningsbogen;In het verhaal zit een hele grote vooruitwijzing, want in het tweede hoofdstuk begint het verhaal ineens acht jaar verder. Door deze vooruitwijzing ontstaat ook een grote flashback, want in het derde hoofdstuk gaat het verhaal ineens weer iets meer dan acht jaar terug. Ook zit er vertraging in dit boek, wel meerdere, want vaak wordt er op een aantal spannende momenten veel verteld waar je helemaal niks aan hebt. Deze vertragen dus het antwoord bijvoorbeeld. De manipulatie techniek om over te gaan op een andere verhaallijn zit er ook in, want wanneer je net op een antwoord dreigt te komen schakelt hij over naar een ander hoofdstuk, die dus in een andere tijd begint.J. Het einde van de roman;Het verhaal heeft een open einde, omdat je niet weet hoe het met Rex precies gaat aflopen. Of hij gevonden zal worden en het zal overleven, of dat hij omkomt in de kist onder de grond. Wel kun je al raden dat Saskia dood is, want met Rex zou hetzelfde gebeuren en die is levend begraven. Dit is dus ook met Saskia gebeurd, en je kunt maar een week zonder eten of drinken, dus Saskia moet wel dood zijn.

Ook kom je niet te weten of Raymond Lemorne opgepakt zal worden.