Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Der Untergang

Filmverslag Duits


Niveau: 4 VWO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 7294 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Samenvatting: Der Untergang:De film gaat over de laatste dagen van Hitlers leven. Het is niet verfilmd vanuit Hitlers standpunt, maar van zijn secretaresse Traudl Jung, eerst word gefilmd hoe ze wordt aangenomen, dan is het tweeëneenhalf jaar later en begint de film echt. Het speelt zich allemaal af in de bunker van Hitler omdat de stad wordt gebombardeerd en ze in de bunker veilig zijn. De Russen hebben de stad in hun macht, het leger van Hitler dat in Berlijn zit (het 9e leger) is gevallen, maar Hitler verlaat de stad in geen enkel geval. Omdat Hitler dus zo geliefd is bij zijn officiers en werknemers blijven die ook allemaal, ook Traudl Jung blijft. Hij zegt ook zijn minnares te vertrekken om in leven te blijven, ook zei doet dit niet. Hitler wil niet toegeven dat hij de oorlog heeft verloren. Hij blijft volhouden dat het 9e leger nog kan volhouden en dat dan andere legers van buitenaf de Russen nog kunnen aanvallen en dat Berlijn er weer bovenop zal komen. Zijn officiers en ministers proberen het wel voorzichtig te brengen dat dat geen zin meer heeft en niet een meer kan. Dan krijgt een ontzettende woede aanval, waar iedereen gespannen naar luistert. Op zo’n moment is het volk ook niet meer belangrijk, het gaat alleen maar om het voeren van oorlog. Op zo’n moment zegt bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon tegen Hitler dat er snel iets moet gebeuren omdat er nog drie miljoen mensen in de stad zijn, hij antwoord daarop dat het nu even niet om het volk gaat, dat die maar voor zichzelf moeten zorgen.

De Führer is bezig met zichzelf en met zijn aftocht. Hij gaat samen met zijn vrouw (Hitler en Eva Braun zijn op de dag van de zelfmoord nog getrouwd) zelfmoord plegen. Hij kondigt dit aan bij een van zijn officieren, omdat hij niet wil dat zijn lijk gevonden word zodat de Russen het tentoon konden stellen. Dus moest het verbrand worden. Hij neemt van iedereen afscheid, en geeft ze een buisje met vergif erin zodat als ze door de Russen gevangen genomen zouden worden ze dat in konden nemen en dus zouden overlijden.

Als Hitler eenmaal dood is, plegen veel mensen zelfmoord. De Goebbels’ geven zelfs al hun kinderen eerst vergif zodat ze blijven slapen, en geven ze dan in de slaap allemaal een buisje met vergif zodat het na 2 seconden met ze afgelopen is. Dan schiet Joseph Goebbels eerst zijn vrouw dood en schiet daarna zichzelf door z’n hoofd. Zo plegen ook een aantal officieren zelfmoord omdat ze wanhopig zijn omdat de Führer er niet meer is.

Kort daarna vluchten Traudl en nog een paar anderen net op tijd zodat ze ongezien bij de grens van Berlijn komen. Maar daar staan allemaal Russen, als vrouw heeft Traudl kans om doorgelaten te worden. Een kind neemt haar hand en samen lopen ze door het leger Russen, even dreigt het mis te gaan, maar ze komen er doorheen. Ze leven! Dan komt er een soort vredig beeld met veel zon en licht. De oorlog is afgelopen. Het is voorbij.