Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Naar de brugklas

Verslag Nederlands


Niveau: 1 HAVO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 5868 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Naar De brugklasCaja Cazemier (Isa)

Karel Eykman (Vera)

Martine Letterie (Jesse)1ste druk 2002

SamenvattingIsa, Vera, Jesse zitten alle drie op het Wouter Pieterse, in groep acht. Dat betekend dat ze volgend jaar naar de middelbare school gaan. Na de cito toets, musical en het eindfeest, was het zo ver. Alleen eerst kregen ze hun advies. Jesse had 544 score, daarmee kon hij eigelijk naar het vwo. Maar de meester en zijn juf vonden dat hij te snel onzeker was. Dus moest hij naar de vmbo-t. Daar was Jesse heel erg boos over. Uiteindelijk gingen ze alle drie naar het Max Havelaar college. Meer kinderen uit hun klas gingen daar heen. Ze spreken allemaal af bij het tankstation. De eerste schooldag was voor iedereen spannend. Jesse was zelfs heel vroeg wakker. Isa nam zelfs al haar boeken mee. Terwijl ze eigelijk een paar moest meenemen! Isa is heel erg klein (1meter 39). Daar mee werd ze mee gepest. Maar gelukkig kreeg ze steun bij haar vrienden en bescherming. Vera werd ook een beetje gepest door Dennis een jongen uit de derde. Op een dag hadden ze zelfs haar band lek geprikt. Maar gelukkig leerde ze Melvin kennen die haar beschermde. En na een tijdje werd ze eigelijk ook een beetje verliefd op hem. Maar later kwam ze er achter dat hij al iemand anders had. Voor Nederlands moest Vera een gedicht schrijven. Ze vonden dat gedicht zo goed dat het zelfs in de schoolkrant kwam. Jesse had ook een keertje een pechdag. Hij had zich verslapen. Dus was hij te laat. Hij was eerst zijn gymtas vergeten, dus moest hij weer terug. Daarna ging het regenen. Maar dat was nog niet alles, er kwamen nog een groepje jongens van een andere school op hem af. En draaide zijn ventiel los! Vera kreeg steeds meer ruzie met haar ouders. Maar dat ging over de kleinste en gekste dingen! Isa was jarig en vierde haar feestje (slaapfeestje). Het liefst had ze Jesse ook uitgenodigd. Omdat ze hem steeds meer leuk begon te vinden. Maar achter af vonden haar vriendinnen het niet goed. En hij was dan de enige jongen! Jesse vond Isa ook steeds meer leuk te vinden. Op het eindfeest (op de middelbare school) danste Jesse en Isa steeds meer met elkaar. En op het eind fietste ze met ze tweeën naar huis. En het boek eindigt met een kus!Vragen

1. Tot welke genre hoort dit boek?

School omdat het over school gaat. En vriendschap omdat Isa, Vera, Jesse allemaal nieuwe vrienden krijgen.2. Wanneer speelt het verhaal zich af?

In onze tijd. En in alle seizoenen3. Hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal?

Anderhalf jaar.4. Waar speelt het verhaal zich af?

Het meest op school (Max Havelaar College)

En op de basisschool (Wouter Pieterse)

Hoofdpersonen

Isa:Isa is klein want ze maar 1 meter 39!

Ze is snel verlegen, want ze krijgt snel een kleur,

Maar soms juist weer niet.

Vera:Vera heeft kort haar.

Vera is vaak bang dat ze er niet bij hoort.

Bijvoorbeeld: ze wilde eigelijk een aparte jas kopen, maar

ze was bang dat ze er dan niet bij hoorde.

Jesse:Jesse heeft blauwe lieve ogen, en heeft blond haar.

En soms draagt hij spikes, of stekels. Hij is snel ontevreden,

Net zoals bij zijn schooladvies werd hij boos, omdat hij

hoog had gescoord met de Cito-toets, en toch naar een

ander niveau moest wat hij eigelijk niet had verwacht.

Vragen

5. Is het verhaal realistisch?

Ja, omdat dit allemaal ook echt kan gebeuren.6. Wat is de titel verklaring?

Naar de brugklas. Het zegt het al er gaan kinderen naar de brugklas.7. Wat vond ik van het boek?

Het boek was heel erg leuk. Als je nog niet naar de brugklas gaat dan is het boek wel interessant. In sommige stukjes kom ik bekende dingen voor die ik ook heb meegemaakt.Schrijvers

Caja Cazemier:Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, maar ze groeide op in Groningen. Maar nu woont ze met haar 3 zoons in Leeuwarden. Caja studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Maar ze werd lerares. Maar nu besteedt ze haar tijd aan het schrijven van boeken. Vroeger hield Caja al van schrijven. Haar eerste boek die ze geschreven heeft was toen ze 10 was. Ze had vroeger al gezegd dat ze schrijver wilde worden. Maar naast het schrijven vond ze juf worden ook heel erg leuk. En dat werd ze ook, alleen op de middelbare school. Ze is heel erg geïnteresseerd in jongeren. Al haar boeken gaan ook over jongeren, meestal gaat het over: ouders, vriendjes, verliefd zijn, angst, onzekerheid, school, eenzaamheid, je anders voelen, enz. Dit zijn een paar, dat ze heeft geschreven: vliegende start, verliefd zijn is een ramp, de eerste keer, kid-kind, bijna viertien, Survivalgids voor meiden, Survivalgids voor jongens, enz.Karel Eykman:

Karel Eykman werd geboren op 1 maart 1936 in Rotterdam. En is getrouwd sinds 1961. En heeft 2 kinderen (volwassenen) Elisabeth (1963) en Eduard (1966). Hij heeft al 15 kinderboeken. Zijn eerste kinderboek heet: De Verschrikkelijk Verlegen Vogelverschrikker (1974). Hij kreeg gelijk de Zilveren Griffel voor. In 1983 kreeg hij een Gouden Griffel voor Liefdesverdriet. Hij schrijft ook voor kinderprogramma’s maar ook jeugdprogramma’s. Net zoals Klokhuis, Sesamstraat, enz. Hij maakt ook liedjes, en gedichtjes. Er is zelfs een in Amstelveen een school naar hem genoemd. De Karel Eykman School.

Martine Letterie:Martine is op 12 december 1958 in Amsterdam geboren, op de dag dat haar ouders naar Diemen verhuisden. En daar woonde ze tot haar 2de op een woonboot. En daarna verhuisden ze naar een flat in voorburg. Toen ze 10 was vond ze schrijven al heel erg leuk. Na de middelbare school studeerde ze de Nederlandse taal- letterkunde in Utrecht. In 1985 was ze klaar. Haar hoofdvak was: Middelnederlandse letterkunde. Dus alles over de middeleeuwen. Dus was het wel handig bij het boek: Focke en het geheim van Magnus, (een boek dat gaat over de middeleeuwen). Na haar studie werd ze lerares Nederlands in Zutphen en Doetinchem. In 1996 verscheen haar eerste kinderboek. En in 1997 hield ze op met lesgeven. Want ze wilde alleen nog maar gaan schrijven.