Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

getal en ruimte

Verslag Wiskunde


Niveau: 2 HAVO VWO

Taal:

Opmerking: het boek heet paniek


Bekeken: 8269 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Paniek

Van Carry SleeUitgeverij: Prometheus Lucifer Amsterdam

2001Paniek

De hoofdpersoon is de blonde Sasja die op een dag verhuist omdat haar ouders zijn gescheiden en haar vader naar Amerika is gegaan. Dat vindt ze niet leuk want haar moeder heeft een nieuwe man ontmoet genaamd Koen en zijn zoon heet Felix. Dus het is allemaal nieuw voor haar. Felix vindt Sasja leuk en denkt dat Sasja hem ook leuk vindt. Felix probeert iedere nacht Sasja te zoenen wat Sasja natuurlijk niet leuk vindt en duwt hem steeds van zich af. Op een avond wordt Sasja wakker omdat ze iets hoorde en kijkt naast haar en ziet Felix, die op haar af stapt en haar ineens begint te zoenen, ze duwt en ze trekt maar krijgt hem niet van haar af. Ze versteent helemaal. Felix loopt daarna weer terug naar zijn kamer en ondertussen zegt hij: “De volgende keer gaan we verder”.

De volgende dag durft ze het niet aan haar moeder te vertellen omdat ze dan bang is dat haar moeder en Koen dan uit elkaar gaan want haar moeder was eigenlijk de hele tijd blij sinds ze samen met Koen is.Sasja gaat een keer naar de bieb om bibliotheekboeken te halen. Haar klasgenoten Jorrit (waar Sasja heel verliefd op is) en Ruben (beste vriend van Jorrit) zitten daar ook en Jorrit (die ook verliefd is op Sasja) loopt op haar af om haar te begroeten. Ze praten even en hebben dan afgesproken om een keer Sasja’s kamer te gaan verven en gaan dat een paar dagen later ook doen. Die avond komt haar moeder haar kamer binnen en zegt dat ze niet in die verflucht mag gaan slapen en Sasja moet daarom op de zolder gaan slapen. Dat vindt ze al helemaal erg want daar zit geen slot op en dan kan Felix nog makkelijker naar binnen. Maar gelukkig had ze later gehoord dat Felix ging logeren bij een vriend en Sasja is dan helemaal blij want ze kan met een gerust hart naar bed.

Als Felix weg gaat, gaat Sasja naar bed. Ze vindt het eigenlijk een best wel leuk kamertje want ze kan vanuit haar bed naar de sterren kijken. Even later hoort ze iets. Ze schrikt want ze denkt dat het Felix is maar dat kan niet denkt ze. Nog geen twee minuten later ziet ze Felix staan die dan op haar gaat liggen en Sasja begint te huilen. Dan komt Koen binnen en gooit Felix van haar af en Sasja’s moeder komt ook boven en komt bij Sasja staan. En dan vertelt Sasja haar moeder alles.

Vanaf die dag gaat Felix weer bij zijn moeder wonen en Koen komt om de week naar Sasja’s huis om Sasja’s moeder te zien.Ondertussen komt Jorrit er ook achter dat Ruben een homo is en daar word Ruben op school heel erg mee gepest.

Op een dag hebben ze een tussenuur en Maarten en zijn vriendenclub lopen op Ruben af. Twee van Maartens vrienden pakken Ruben vast terwijl Maarten het make-up doosje van iemand anders afpakt en Maarten gaat Ruben opmaken.

Een paar dagen later vertellen twee klasgenoten die het opmaken van Ruben zagen tegen Jorrit dat ze een plan hebben om die kinderen terug te pakken maar ze wilden het niet op school vertellen. Dus hadden ze in een tussenuur afgesproken in een speeltuintje een paar straten verder op.

Maar toen Ruben en Jorrit daar aankwamen waren ze niet alleen. Maarten en zijn vriendenclub waren daar ook.

De twee klasgenoten grepen Jorrit beet terwijl de vrienden van Maarten Ruben vastpakten. Maarten zei dat hij Ruben nog een keer ging opmaken maar dan op een andere manier. Eerst zei hij blauw rond haar ogen staat wel mooi en sloeg Ruben op zijn oog en nu wat rode wangen en sloeg op zijn neus. Wat lippenstift hoort er ook wel bij zei Maarten en schopte Ruben in zijn gezicht. Daarna gaf hij hem een stomp in zijn maag en de vrienden van Maarten lieten Ruben los. Ruben rende richting de school, stak de weg over maar had niet gekeken of er een auto aankwam en werd aangereden. Jorrit rende huilend richting school en zei tegen iedereen dat Maarten

Ruben had vermoord.

Even later kreeg Jorrit een sms’je van Ruben dat hij thuis was.

Jorrit ging gelijk naar Rubens huis en Ruben zei dat hij nooit meer naar die school ging.Op school was er ook een voetbalteam die aan het eind van het jaar een voetbalwedstrijd had en dit was “het” voetbaltoernooi van het jaar. De aanvoerder van het team genaamd Nick (waar alle meisjes verliefd op zijn) zei dat het voetbaltoernooi niet doorging. Iedereen was heel geschrokken. Nick zei: “We kunnen niet voor een school spelen waar mensen worden gepest omdat ze homo zijn”. Even later kwamen Sasja en Ruben binnen want Sasja had Ruben weer overgehaald om toch naar school te komen. Dus Ruben kwam naar voren en zei dat als hij naar een andere school ging dat hij daar weer gepest zou worden en dat nu Maarten toch geschorst is hij op deze school wil blijven. Toen kwam Nick weer naar voren en zei dat het voetbaltoernooi dan toch doorging en vertelde dat hij zelf ook homo is. Iedereen was heel blij dat het voetbaltoernooi toch doorging en Jorrit en Sasja begonnen te zoenen.Het verhaal speelt zich af in deze tijd en Sasja verandert in de loop van het verhaal eigenlijk niet. Het verhaal speelt zich gewoon in Nederland af.

Dus een vrolijk einde.

MeningIk vond het een leuk en spannend boek omdat het niet zo voorspelbaar is en ineens gebeurt er iets heel anders dan je verwacht.VerwerkingsopdrachtIk schrijf een brief aan de hoofdpersoon.Hoi Sasja,

Jammer he dat je verhuist bent omdat je ouders gescheiden zijn. Zeker als je dan bij zo’n rare man in huis komt en dat hij nog een zoon heeft ook. Zelf had ik dat niet gekund hoor. Wel dom zeg al die versierpogingen terwijl hij denkt dat jij ook verliefd op hem bent haha en jij bent juist helemaal niet verliefd op hem. Goed dat je Jorrit in de bieb tegenkwam en dat je toen die ene spreekbeurt van hem mocht hebben. Nu hoef je helemaal niks te doen.Welke kleur is je kamer uiteindelijk geworden? Leuk?

Ik hoop het maar voor je.

Maar ik vindt het wel een beetje onverstandig dat je niet gelijk naar je moeder was gegaan om te vertellen dat Felix je lastig viel.

Als je het nou eerder had verteld dan was het voorval met Felix waarschijnlijk niet gebeurd.Goed dat je naar Ruben was gegaan en hem toch overgehaald hebt om weer terug naar school te gaan op jullie eigen school.Groetjes TrefmanLeeslijst

Ik heb gebruikt:• Het boek zelf

• www.google.nl/afbeeldingen/carryslee-paniek