Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Werkstuk Materie

Spreekbeurt ANW


Niveau: 1 VWO

Taal:

Opmerking: Voor Boek Scala. daar zit namelijk een hoofdstuk Materie in. en daar zou je een Presentatie in combinatie met dit werkstuk voor kunnen geven.

bij gebrek aan upload space hier kan ik de 5 mb grote presentatie jammer genoeg niet uploaden.


Bekeken: 6069 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Algemene informatieWater is een samenstelling van de 2 atomen H(waterstof) en O(Zuurstof) in de Combinatie H²O. Water is in vergelijking met andere vloeistoffen een erg opmerkelijke stof met afwijkende eigenschappen.

Ten eerste heeft water een relatief hoge soortelijke warmte. dit betekent dat je relatief een stuk meer warmte moet toevoegen wil je water 1 graad in temperatuur doen stijgen. in vergelijking met bijv Alcohol.

ten 2e blijft de vaste stof van water, IJs, drijven in de vloeistof water. in de meeste gevallen heeft de vaste stof een hogere dichtheid dan de vloeistof. zodat een blok alcohol bijv zinkt in vloeibare alcohol.

De Temperatuurschaal van Celcius is naar het voorbeeld van water gemaakt. water smelt op 0 graden celcius. dit is dus een constante voor de temperatuurschaal.

Omdat water zo verschrikkelijk veel met ons leven te maken heeft (het verschil tussen -1 en 1 graden buitentemperatuur) is deze schaal zeer handig.

Water is overal. de mens bestaat voor 66% uit water. de lucht zit vol water. dieren zijn ook grootste deel water. als het vriest word water vast. en dat heeft ook grote gevolgen.

De hoeveelheid water op aarde is ongeveer evenveel als dat er was toen de aarde gevormd was. water kan dan wel reageren met andere stoffen. maar het komt altijd weer terug in zijn oorspronkelijke vorm.

Water reguleert de temperatuur op aarde. door verdamping van water komen er lucht stromen.

doordat de warme waterdamp de koude lucht verdrukt. zonder water was deze planeet een levenloze Marsachtige bol.

Over een periode van 100 jaar, bevindt een watermolecuul zich in verhouding 98 jaren in de oceaan, 20 maanden in de vorm van ijs, ongeveer 2 weken in meren en rivieren en minder dan een week in de atmosfeer.Zoet water

‘Zoet water’ word zo genoemd omdat het niet zout is. alle oceanen van de wereld zijn zout. kunt u nagaan hoeveel water dat is. daarom is zoet water in een minderheid en verdiend het deze benaming.

Zoet water vind je in meren, rivieren, wolken, grondwater en ander oppervlakte water.

Zoet water is erg belangrijk voor de mens. men moet er van drinken (nadat het door een zuiveringsinstallatie is gegaan), elk mens heeft ongeveer 2 liter water nodig per dag, doe dat x 6.000.000.000, om dan te weten te komen dat nog niet eens 1 procent van al het water op aarde geschikt is om te drinken.

Het word gebruikt als koelwater voor de elektriciteit centrales. zonder dit water kunnen ze niet werken. vandaar ook de moeilijkheden als in warme weken de koelwater temperatuur boven de 20 C stijgt. Dan is er minder warmte transport tussen de centrale en het water.Zout water

Het overgrote deel van het water op de wereld is zout. Zout water kun je niet drinken. als je dorst hebt op de oceaan en je hebt geen zoet water heb je een probleem. hoe stom het ook mag klinken. al het zout in het zeewater zorgt er gewoon voor dat je nog meer dorst krijgt.

Zout water zul je niet in de wolken vinden. het zout in het water verdampt namelijk niet door het zonlicht.

dit is ook een manier om zout te winnen.

Door middel van eb en vloed word de zeespiegel

om de zes uur heel hoog of heel laag.

als het water hoog staat. worden zekere bassins op

het strand gevult met zout zeewater, als het water

weer lager gaat kan dit zeewater niet meer uit de

bassins. het water verdampt door de zon en het

zout blijft over.

afbeelding 1

Een man verzamelt het zout wat overgebleven is

na verdamping van het water.Zwaar water

Water is opgebouwd uit de atomen waterstof en zuurstof. waterstof heeft echter ook nog enkele Isotopen. dat betekent dat er naast het proton in de kern van gewoon waterstof. ook nog een neutron in de kern zit. dit waterstof met naast een proton ook nog een neutron heet Deuterium. het is in tegenstelling tot Tritium (1 proton, 2 neutronen) wel een stabiel isotoop van waterstof. Deuterium word ook wel aangegeven als D.

Zwaar water is Water dat bestaat uit 2 O atomen en 1 D atoom. D²O. Zwaar water heeft ongeveer 1,3 keer het gewicht van normaal water. een blok ijs van Zwaar water zinkt ook gewoon in normaal water.

ongeveer 1 op de 6400 waterstof atomen zijn Deuterium Atomen.

het is dus erg zeldzaam spul. maar als je dan nog vergelijkt met al het water op aarde moet er ook nog een gigantische hoeveelheid Zwaar water zijn.

omdat zwaar water dus meer weegt dan normaal water zou het in de oceaan naar de bodem afzakken. over 4 miljard jaar zou al het D²O gerust naar de diepe troggen van de oceaan gezakt kunnen zijn. men verwacht daarom ook in dat water in 10 kilometer diep een relatief hoge concentratie zwaar water aan te treffen.

Deuterium kan gebruikt worden in Kernfusie reactors, mede daarom is het zo gewild.

Deuterium Fusie reactors kunnen momenteel nog niet gebruikt worden. het is al wel gelukt om in combinatie met Tritium een kleine reactor te bouwen. maar deze reactor leverde vooralsnog minder energie op dan dat je erinstak.Watertoepassingen

Je zou water kunnen omschrijven als de belangrijkste materie van heel de aarde.

astronomen die met telescopen zoeken in de ruimte naar leven. zoeken altijd eerst naar water. want ook volgens hun kan er zonder water geen leven plaats vinden op een planeet.

De Oceanen zijn het natuurlijke irrigatie systeem van de aarde. dit word later uitgelegd in de waterkringloop.