Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

CAO

Opdracht Economie


Niveau: 3 HAVO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 6589 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
De CAO's die ik gevonden heb zijn: CAO van het bedrijf Du Pont de Nemours en V&D (weekendhulp).

De bedrijven

Du Pont de Nemours: Du Pont de Nemours werd opgericht in 1959. Er zijn vestigingen in

Dordrecht, Breda, Born, Kerkrade, Landgraaf en Rozenborg. Du Pont

Dordrecht beschikt over eigen installaties voor het opwekken van

stoom en elektriciteit, het maken van gedemineraliseerd water en over een

biologisch afvalwaterzuiveringsinstallatie. Du Pont heeft een eigen Arbo-

dienst en brandweerkorps, die beide gecertificeerd zijn.

In totaal werken er in Du Pont Dordrecht 1500 personen in vaste dienst,

waarvan de helft in ploegendienst. Daarnaast werken zo'n 300 personen in

tijdelijke dienst.V & D: Vroom & Dreesmann is een kleurrijk en actueel warenhuis voor een brede doelgroep. Vroom & Dreesmann biedt haar klanten een grote variatie actuele producten in de sfeer van mode, modeaccessoires, wonen/huishoud en vrije tijd, gunstig geprijsd, van goede kwaliteit en veelal onder eigen label. Daarnaast heeft Vroom & Dreesmann succesvolle horeca- en foodformules: de restaurants La Place en Café Marché, bakkerij/traiteur Le Marché en Panini Shop (counterverkoop van belegde broodjes en snacks). Met 68 vestigingen is V&D prominent aanwezig in grote en middelgrote steden en in kleinere verzorgingsgebieden. De oppervlakte van de warenhuizen loopt uiteen van 3.000 m² tot meer dan 10.000 m².

Wat staat er in de CAO's

Du Pont de Nemours:Allereerst staat in de CAO alle verplichtingen van de werknemer. Hij

hoort b.v. op tijd op z'n werk te zijn enz. Daarna staat er iets over de manier waarop je aan het

einde van je baan kan komen. Namelijk door schorsing, ontslag en door opzegging. Dan

hebben ze het over de arbeidsduur. Deze arbeidsduur kan gemiddeld tussen de 34,1 uur per

week en tussen de 38,9 uur per week liggen. Als je ouder wordt krijg je steeds meer uren vrij

en er staan ook voorwaarden waardoor je extra dagen vrij kunt krijgen. Dit kan bijvoorbeeld

als er een familielid overlijd of als er is ingebroken in je huis of bij een verhuizing. Het salaris

verschilt nogal. Er zijn 7 verschillende niveaus (verschil in werk) en hierin verschild de schaal tussen stap 10 en stap 15. Het niveau waarin je zit is afhankelijk van je leeftijd. De prijscompensatie is maximaal 1% per jaar en een structurele verhoging van het loon maximaal 1,5% per jaar. Dit salaris kan ook iets omhoog gaan als je goed functioneert. Er zijn ook nog andere beloningen, zoals teambeloningen, vakantietoeslag, feestdagtoeslag en ploegentoeslag. Je kan ook meer salaris krijgen als je een hogere rol krijgt in het bedrijf, maar je moet dan wel helemaal zijn opgeleid voor deze rol. Je kan ook naar een lagere rol als je niet goed presteert of op eigen verzoek. Je salaris gaat dan wel omlaag. Je kan ook gratificatie krijgen en deze is 8,33% van een basisbedrag. Om dit basisbedrag te berekenen is een hele lange formule nodig. Over overwerken staat er het volgende: max. 11 werkuren per dag, max. 54 werkuren per week en max. 585 werkuren per 13 weken. Het vakantiejaar is gelijk aan het lopende kalenderjaar en over vakantiedagen wordt het normale maandinkomen betaald. Er zijn ook een aantal feestdagen waarop je 1 dag vrij krijgt.

Er staat in dat het aantal A.D.V. dagen 8 is per jaar.

Als je arbeidsongeschikt wordt dan krijg je 24 maanden lang na het begin van de arbeidsongeschiktheid tot 100% van het normale netto inkomen aangevuld. Voor het pensioen worden afspraken gemaakt tussen werknemer en werkgever.V & D:Deze CAO is voor weekendhulpen die bij V&D werken. Het loon dat je ontvangt hangt af van een aantal factoren. Normaal is het loon F 7,13,- per uur (bruto), maar als het koopzondag is of het is erg druk of ze zijn tevreden kan het loon iets omhoog gaan. De maximale hoeveelheid loon die een werknemer per week kan krijgen is F 35,00 en de minimale hoeveelheid loon is F 13,00.

De werktijd wordt tussen werknemer en werkgever geregeld, want de meesten werken alleen op vrijdag en zaterdag. Er staat over ziekmelding dat je je 's morgens voor 9.30 uur moet afmelden en dat wanneer je hersteld bent dat zo snel mogelijk moet melden. Als je langdurig ziek bent en je wilt in aanmerking komen voor loondoorbetaling moet je je houden aan de controlevoorschriften van V & D. Als blijkt dat je niet echt ziek bent geweest wordt de doorbetaling stop gezet.

Er staat ook nog in dat als je tussentijds op vakantie gaat moet je daar toestemming voor krijgen van de bedrijfsleider. Ook staat er dat je je aan een aantal regels moet houden zoals de kassaregels, huisregels, reglement personeelspas en het kledingregelement.

CAO's vergelijken

Primaire arbeidsvoorwaarden:LOON: Als je bij V&D (als weekendhulp) werkt heb je normaal 7,13 gulden bruto per uur.

Je kan per week maximaal f35,- verdienen. Het loon kan ook iets omhoog door op koopzondag te werken of als ze tevreden over je zijn.

Bij Du Pont kun je veel meer verdienen. Het salaris gaat hier ook niet per uur, maar per maand. Hier staat precies hoeveel je kan verdienen.Stap A A1 A2 B1 B2 C1 C2

11 3334 3728 3890 4106 4323 4532 4737

12 3419 3821 3988 4231 4462 4688 4906

13 3504 3917 4085 4356 4603 4846 5074

14 3590 4010 4184 4480 4742 5005 5239

15 3675 4104 4280 4610 4882 5160 5408

16 3761 4197 4378 4719 5010 5296 5562Bij V&D verdien je eigenlijk niet zo veel, maar daar hoef ook veel minder te werken. Die A, B enz. betekenen het beroep dat je uitvoert. Je kan ook in een hogere stap terechtkomen, maar dat is bij dit bedrijf bijna niet mogelijk.

Arbeidstijd: Bij V&D werk je als weekendhulp meestal op vrijdagavond van 18.00 tot 21.30 uur. Op zaterdag werk je vaak van 9.00 tot 18.00 en op zondag kun je ook nog werken, als er koopzondag is. Bij Du Pont maak je vaak veel meer uren in de week, want daar werk je meestal doordeweeks. Gemiddeld ligt het aantal arbeidsuren per week op 34,1 uur en kan maximaal oplopen tot 38,9 uur. Bij V&D wordt het afgesproken tussen werknemer en werkgever hoe lang je per maand werkt.Secundaire arbeidsvoorwaarden:Vakantie: Bij V&D wordt in de vakantie een apart rooster opgesteld en wordt er gekeken wie er wanneer kan werken. Dat is heel erg handig, en wanneer je een keer een weekend op vakantie gaat en je moet dat weekend werken kun je altijd om vrij vragen. Bij Du Pont is het heel anders. In vakanties moet je vaak gewoon werken, maar dan heb je weer andere dagen vrij.

Je moet bij de V&D alleen in het weekend werken, maar bij Du Pont kan je ook nachtdienst hebben, maar dan ben je 's middags weer vrij. Bij allebei de CAO's staat dat je op feestdagen vrij bent.Toeslag: Als je bij Du Pont vakantie hebt gaat krijg je een bepaald bedrag. Dat bedrag is 8% van je salaris. Je krijgt ook nog vele andere toeslagen zoals: feestdagtoeslag, overplaatsingstoeslag, extra uren en verschoven uren toeslag. Bij V&D krijg je veel minder toeslag. Daar krijg je toeslag als je op koopzondag werkt, of als je ouder wordt, of als ze tevreden over je zijn.Ziekte: In beide CAO's staat dat als je ziek bent je dat zo snel mogelijk moet laten weten. Het verschil is dat je bij Du Pont altijd doorbetaald krijgt. Bij V&D krijg je alleen doorbetaald als je langere tijd ziek bent. Als je bij Du Pont arbeidsongeschikt raakt krijg je 24 maanden nog salaris. Bij V&D wordt het contract dan verbroken.LogboekOp donderdag 9 december heb ik van 14.45 tot 17.30 hieraan gewerkt.

Verder heb ik naar de CAO's niet hoeven, want die hadden we thuis