Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Aardbevingen

Spreekbeurt Aardrijkskunde


Niveau: 2 VMBO HAVO VWO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 5542 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Aardbevingen1. Hoe is de aarde opgebouwd?

2. Hoe ontstaan aardbevingen?

3. Hoe worden aardbevingen gemeten en hoe worden ze op kracht ingedeeld kracht?

4. Huidige en vroegere aardbevingen.1. Hoe is de aarde opgebouwd?Om hier achter te komen moeten we eerst kijken hoe de aarde in elkaar zit.

We beginnen aan de binnenkant van de aarde.

1.Ten eerste is er de binnenkern die is 1600 km in doorsnede. De tempratuur is daar 4000 c. Dit binnenste deel is niet gesmolten. Dit komt door de enorme hitte en omdat de druk daar zo groot is.

2. Dan de buitenkern met een doorsnede van 1820 km

3. De binnenmantel de doorsnede is 2290 km

4. De buitenmantel met een doorsnede van 630 km

5. Dan het deel waar wij op leven de korst. Deze diktes verschillen.

Bij de oceaan is deze korst 10 tot 30 km dik. En op het land 40 tot 60 km dikAl die platen behalve de aardkost bestaat uit magma dit is een heel heet vloeibaar gesteente. magma stroomt onder in grote cirkels onder de korst door. Deze draaiende beweging is de aandrijfkracht voor het bewegen van de schollen. Dit zijn een soort stenen platen. Wij leven op die zogenaamde aardkost. Die bestaat uit verschillende schollen. Er zijn twee soorten van die platen continentale platen= land en oceanische platen= onder de oceanen. Onder die platen ligt dus magma. Dit kan ook naar boven komen als er een aardbeving is maar daarover later meer.2. Hoe ontstaan aardbevingen?Aardbevingen ontstaan als er beweging in de aardkost (schollen) plaats vindt.

Schollen kunnen op drie soorten ten opzichte van elkaar bewegen:

1. Van elkaar af: Als dit gebeurt komt er ruimte tussen de twee schollen. Hierbij kan er ook magma uit de aarde komen. Hierdoor ontstaan vulkanen. Denk maar aan de Vesuvius vulkaan in Italie. Die barstte in het jaar 79 n.Chr uit. De Romeinse stad Pompei en haar bevolking werden onder een dikke laag hete as bedolven. De hele stad werd vernietigd! De laatste veel lichtere uitbarsting was in 1944. Maar er kan zo weer een uitbarsting komen. (Voorlezen)2.Naar elkaar toe: Hier botsen twee schollen tegen elkaar op, een continentale en een Atlantische schol de Atlantische schol schuift altijd onder de continentale schol omdat die lichter is.: Zo kunnen landen verschuiven en gebergten ontstaan denk maar aan het Himalaya gebergte bij India. Dit is ontstaan doordat India 140 miljoen jaar gelden van de landmassa Gondwana afscheurde. Die eerder al was gedeeld toen Pangaea 180 miljoen jaar gelden uit elkaar scheurde. Pangaea was een groot continent dat later allemaal uit een scheurde en de vorm van de werelddelen kreeg zoals ze nu zijn. Het verschil tussen een continent en een werelddeel is dat een continent een groot stuk land is. Bijv Azië en Europa naam: Eurazië. Een werelddeel zijn grenzen op een bepaald continent die wij zelf hebben samengesteld. Bijv: Europa en Azië zijn op onze landkaarten gescheiden.

3. Langs elkaar: Hier bewegen twee schollen langs elkaar: Soms blijven ze zal maar zeggen aan elkaar haken. De spanning wordt dan steeds maar groter. Op den duur schieten die continenten dan weer van elkaar af. Dit veroorzaakt dan aardbevingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Californië bij de San-Andreas breuk. Deze loopt 435 kilometer door het westen van Californië.Aardbevingen die in de oceaan plaatsvinden veroorzaken een golfbeweging in het water die we Tsunami noemen (Japans voor vloedgolf). De Tsunami is in het midden van de oceaan nog niet zo hoog, maar als hij de kust nadert, kan de vloedgolf heel hoog worden afhankelijk van de kracht van de aardbeving de hoogste Tsunami ooit gemeten is 76 meter hoog worden. De Tsunami slaat op de kust uiteen waarbij hij gebouwen vernielt en boten ver het land inslingert. Een Tsunami kan ook door een vulkaanuitbarsting ontstaan. Vulkanen ontstaan doordat de druk plots wegvalt op grote diepte in de aarde. Gestolde magma is een gesteente met poriën en blaasjes waarin gas (vooral waterdamp) onder druk opgesloten zit. Wanneer die druk plotseling niet meer

wordt tegengehouden doordat de opening van boven vrijkomt, barst het gesteente uit elkaar. Daardoor spuit er een hele hoop magma uit, die we als het uit de grond spuit lava noemen.

3.Hoe worden een aardbeving gemeten en hoe worden ze op kracht ingedeeld kracht?Men meet een aardbeving met een seismograaf. Op dit instrument zit een pen en een cilinder met een rol papier. Een hangend gewicht houdt de pen stil. Schuivende schollen veroorzaken scholgolven en die meet de seismograaf doordat het gewicht gaat bewegen. De lijnen die door de pen op het papier gekrast worden geeft aan hoe hevig de aardbeving was.. Hoe zwaarderde trilling, hoe meer uitslag de lijn te zien geeft. Bij een aardbeving hoor je vaak het epicentrum, dat is de plaats waar de aardbeving het sterkst was. Mensen die aardbevingen studeren noem je seismologen. De Amerikaanse seismoloog Charles Richter is bekend geworden omdat hij een schaal bedacht heeft om de kracht van een aardbeving te meten. Als er een magnitude getal op de schaal van Richter wordt gemeten van 1 of 2 staat dan voel je niets. Magnitude is de maat voor de energie die bij en aardbeving vrijkomt. Maar geeft de seismograaf 5 of hoger aan dan is er veel schade aan gebouwen en schoorstenen. Er heerst dan veel paniek. Er kan een gaslek ontstaan en zo kunnen huizen en gebouwen exploderen. Bij het magnitudegetal 8,5 en hoger vergaat de Wereld zo’n beetje. Rotsen scheuren, bomen scheuren als lucifershoutjes en het landschap verander totaal. Een beving die op de richterschaal 1 punt groter, is veroorzaakt trillingen die 10 maal zo sterk zijn (en 30 maal zoveel keer kracht produceren)Bij hoeveel magnitude merk je wat in het epicentrum?Magnitude Effect

0,1,2 Niets

3 Lichte trilling alsof er een auto langsrijdt

4 Matig tot sterk: Deuren rammelen

5 Sterk: voorwerpen vallen en bomen schudden

6 Zeer sterk: schade aan gebouwen schoorstenen breken

7 Vernietigend: scheuren in de aarde, gebouwen ingestort

8 Catastrofaal: gebouwen worden met de grond gelijk gemaakt, verbogen rails

8,5 De wereld vergaat zo wat: rotsen scheuren en alles verandert totaal

9 Er komt een hoeveelheid energie vrij die vergelijkbaar is met de totale Nederlandse jaarproductie aan elektriciteit

4. Huidige en vroegere aardbevingenDe meest recente aardbeving is die in Taiwan. Daar vielen ene paar duizend doden bij. (Voorlezen)

Daarvoor was de aardbeving van Turkije, daar vielen 12.500 doden en 30.000 gewonden bij. Dit kwam vooral door de slechte manier waarop ze daar bouwen.

In september 1985 trof een hevige aardbeving Mexico-stad op het plaatje zie je dat een gebouw met meerder verdiepingen als een kaartenhuis is ingestort. Ook de San-Andreas breuk in Californië is bekent om zijn aardbevingen en ook met vele doden, doordat zo’n dichtbevolkt gebied is. De zwaarste aardbeving in dat gebied is die van de Aleoeten in 1954 met een kracht van 8,4 op de schaal van richter, maar de bekendste is die van San Francisco in 1906 met een kracht van 8.3 op de schaal van richter.Hier volgen de tien zwaarste aardbevingen van deze eeuw:Jaar Plaats Kracht

1906 San Francisco 8.3

1920 China 8,5

1923 Japan 8,2

19,27 China 8,3

1939 Chili 8,3

1950 India 9,4

1954 Aleoeten 8,4

1960 Chili 9.5

1964 Alaska 8,5

17 aug 1999 Izmit 7,5

20 sept 1999 Taiwan 7,6De aardbevingen met de meeste slachtoffers uit de 20 e eeuw

Slachtoffers Land Datum Kracht

245.000 China 27 juli 1976 7,8

180.000 China 16 december 1920 8,5

143.000 Japan 1 september 1923 8,2

80.000 China 28 maart 1964 8,3

60.000 Pakistan 31 mei 1935 7,5