Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Mozart

Profielwerkstuk Muziek


Niveau: 3 HAVO

Taal:

Opmerking: de conclusie en het voorwoord zou ik nog ff veranderen + de omslag, mijn naam staat er nog op


Bekeken: 5944 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen


Jasper Oppenheim

3h2

Van de Weide

Inhoud1 Voorwoord2 Jeugd van Mozart3 De film4 Conclusie

VoorwoordMozart is een persoon die geniaal was wat muziek betreft en hij wordt gezien als een van de beste componisten. Hij was om precies te zijn Pianist, Dirigent van klassieke muziek en vooral ook een goede componist. Zijn muziekstukken hadden invloed op mensen als latere volgelingen: Beethoven en Brahms. Mozart leefde in de 18e eeuw en had veel te danken aan zijn vader Leopold. In 1769 werd Mozart benoemd tot concertmeester van de aartsbisschop. En toen maakte hij vele reizen met zijn vader. Ik ga proberen zo veel mogelijk te vertellen over Mozart en zijn leven in dit verhaal.JasperDe jeugd van MozartMozart werd geboen op 27 januari 1756. In de tijd van Mozarts jeugd was er geen groot hygiene en en zwakke geneeskunde. Dit was ook de rede waarom Mozart een van de twee overlevenden was van de kinderen van Anna en Leopold. Mozart kon beter geen moedermelk krijgen volgen de dokter daarom mocht hij alleen water drinken. Omdat water niet zo goed vulde, konhij pas op zijn derde lopen. Mozarts eerste hobby was de piano, zijn vader zag dat hij dat heel aardig kon voor zijn leeftijd.Salzburg is de naam van de stad waar Mozart geboren werd. In die tijd regeerde Sigismund III von Schrattenbach daar. Scrattenbach stond bekend om zijn niet - schijnheiligheid, waardoor hij een trouwe godsdienstteling was. De voorgangers van hem hadden van Salzburg een mooi stad gemaakt. Salzburg stond bekend om muzikal vanwege de volle theaters en dat men in de herbergen voortdurend zong.Mozart had veel aan Leopold, de vader van Mozart, te danken. Hij gaf na de universiteit zijn leven aan muziek en hij schreef onderandere een beroemd boek. Mozart leed van hem op zijn 5e klavecimbel en zuiver viool spelen. Mozart was net als alle andere jongens vrolijk en uitgelaten maar een bekende karaktereigenschap was dat hij vaak in zichzelf gekeerd was en veel met muziek bezig was. Toen hij zes was schreef hij een menuet* wat zijn vader tranen in zijn ogen bracht.

*Franse dans met langzame, afgemeten bewegingen in ¾ maatLeopold was, doordat Mozart al op zo een jonge leeftijd talent had voor muziek, van plan hem op te voeden als groot componist, en hij nam hem op jonge leeftijd mee naar het hof van de aartsbisschop en op een huisconcert maakte hij ook een impresario stomverbaasd. Iedereen zag dat Mozart muzikaal talent had en al snel had heel Salzburg belangstelling voor hem. Zijn vader was daarna van plan in het jaar 1762 een tournee te beginnen, Mozart was toen 6.In Munchen was zijn succes zo groot, dat hij drie weken lang concerten moest geven. Hij trad op in alle stadjes die voorbijraasde en overal werd hij gehuldigd Uiteindelijk kwam hij in wenen terecht als zelfs later Mozart optreedde in Paleis Schonbrunn van de keizerin Maria Theresia. En nogmaals… Mozart was 6 Jaar!.

(Maria Theresia)Maria Theresia werd gezien als een voorbeeldig heerseres. Ze verloste Oostenrijk van vele Oorlogen en Oostenrijk ging onder haar een snelle Artistieke groei door Mozart speelde daar ook mooi en werd langzaam maar zeker een fenomeeen.Mozart werd door zijn successen een gewone jongen want toen bij hem in huis een paar vrienden van de Mozarts een kwartet gingen spelen verving hij foutloos een afwezige die viool speelde. Zijn vader Leopold was zich alweer op een nieuwe tournee aan het voorbereiden richting Londen en Parijs. Toen deze in uitvoering werd gebracht speelde hij ook viool en ging hij voor een halve thaler elke noot opnoemen die hij te horen kreeg van een instrument bedekt met een laken.Mozart zat van november 1963 tot april 1964 in Parijs doordt de Fransen veel belangstelling voor hem hadden, maar ook omdat Mozart zelf het zo een leuke stad vond. De Mozarts werden begeleid door en schrijver: Melchior von Grimm, di alles van de stad afwist. Bij het markiezin de Pompadour speelde Mozart 4 sonates waarvan 2 voor de princes.In Londen was Georg III koning. En hij was enthousiast, want toen de Mozarts langskwamen wuifde hij ze vanuit het raampje van zijn rijtuig begroetten. Mozart koesterde de sympathie in Engeland veel meer dan van Frankrijk dus was hij van plan in Engeland zijn leven af te maken. Hij zou nog veel optredens geven aan het hof voor george III. En speelde stukken van o.a Bach foutloos. En Mozart maake later ook muziek op een boot!Het probleem was dat hij toezicht van zijn vader nodig had, want toen hij verschillend kinderlijke stukjes schref zaten er veel fouten in de uitvoering. Mozart zat op de schoot bij de zoon van Bach en praatte gezellig met hem.

Dit is de zoon van bach.De film.In het begin van de Film zien we Salieri die beweert dat hij Mozart heeft vermoord. Salieri was jaloers op Mozart. Salieri houdt van muziek maar zijn vader heeft dat nooit geaccepteerd. Bij Mozart was dat anders. Zijn vader leerde hem juist van alles over muziek en hij leerde al jong piano spelen.

Salieri was erg jaloers op Mozart omdat Mozart erg bekend was. Niemand kende de muziek van Salieri terwijl hij er hard aan werkte.

Als je dat gedeelte van de film ziet zie je een oude Salieri, en blik je terug op de tijd dat hij met Mozart omging. De Mode in die tijd verschilt erg met die van nu; veel kant en kraagjes, mannen en vrouwen met pruik, knielange broeken voor de mannen, jurken voor vrouwen. Salieri doet in de film alsof hij het goed met Mozart kan vinden, hij wil niet laten merken dat hij jaloers op hem is. Maar hij probeert hem op verschillende manieren te slim af te zijn. Zo bood hij Mozart een dienstmeisje aan.

Mozart die in de film met Constanze Weber getrouwd is en in Salzburg woont, is daar erg blij mee want geld heeft hij op dat moment nauwelijks. Maar Salieri betaald het meisje er voor om hem van alles over Constanze te vertellen. Waarneer ze weg gaan, wat ze doen in huis.

Als ze een keer weg gaan komt Salieri kijken in hun huis. Salieri ontdekte dat Mozart de opera ‘Figaro’ schreef. Deze opera was in het Frans, en dat was streng verboden. Salieri vertelde de keizer dat Mozart een nieuwe opera schreef, in het Frans! De keizer zei dat hij de opera wou zien. Toen bleek dat er ook ballet bij zat, iets wat de keizer verboden had.

Toch werd de opera goedgekeurd, iets wat Salieri niet leuk vindt. Veel mensen bewonderen Mozart maar het gaat niet erg goed met hem. Ook heeft hij ruzie met zijn vader. Zijn vader vindt dat Mozarts muziek slechter wordt en hij vindt - het niet leuk dat Mozart en Constanze getrouwd zijn. Ze krijgen er ruzie over, maar dan gaat Mozarts vader dood en hebben ze het nooit goed kunnen maken. Mozart gaat er door erg aan de drank en wordt ziek. Constanze gaat bij hem weg omdat hij teveel drinkt. Mozart schreef toen ‘de dodenmis’ voor zijn vader. Constanze kwam bij hem terug en verzorgde Mozart,

maar hij ging dood aan het harde werken en weinig eten. Salieri is blij als Mozart dood is. Aan het eind van de film zie je Salieri weer als een oude man die dit verteld.

Dt is Salieri.

ConclusieIk heb verteld over de jeugd van Mozart en de film. De jeugd van Mozart vond ik het meest wonderbaarlijk, hij was zo goed dat het niet meer leuk was. De film was ook wel aardig dat die Salieri zo ales terugvertelt aan iemand over zijn leven en zijn jaloezie op Mozart, erg apart.

Ik heb het werkstuk een beetje vlottig gemakt doordat ik de tijd niet goed heb ingeschat ik heb het internet gebruikt en het boek “Mozart” van de serie “De groten van alle tijden” het meest.Jasper Oppenheim