Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Xenotransplantatie

Samenvatting Nederlands


Niveau: 5 HAVO

Taal:

Opmerking: presentatie nederlands


Bekeken: 6829 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
XENOTRANSPLANTATIE

Inleiding;
Ik houd mijn presentatie over xenotransplantatie.
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat de meeste mensen hier nog niet mee bekend zijn denk ik, terwijl het toch een grote bijdrage kan leveren aan onze toekomst.
Als eerste zal ik even uitleggen wat xenotransplantatie nu eigenlijk is. Daarna zal ik wat voordelen en nadelen van xenotransplantatie opnoemen, en als slot mijn eigen mening.
Xenotransplantatie is de transplantatie van levende cellen, organen of weefsels van de ene soort naar de andere soort. In normaal taalgebruik zouden we zeggen dat een orgaan van een dier in een mens wordt geïmplanteerd.
Wetenschappers zijn op het moment druk bezig met proeven om bijvoorbeeld de alvleesklier van een muis naar een rat te transplanteren, of een hart van een varken naar een aap. Zodat ze het ooit ook op mensen zou kunnen transplanteren.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om xenotransplantaties uit te voeren. Het afweersysteem zou de cellen, organen of weefsels onmiddellijk opruimen, en deze reactie kan zelfs levensbedreigend zijn voor de patiënt. Een uitzondering hiervan zijn de hartkleppen van varkens. Een hartklep is eigenlijk dood materiaal, want er leven geen cellen in. Deze kunnen dus goed worden gebruikt om te transplanteren bij mensen. Dit wordt dan nu ook al steeds vaker gedaan.

Voordelen van xenotransplantatie;
1. Het allergrootste voordeel van xenotransplantatie is dat het donortekort sterk zal afnemen. Er zou dan dus niet meer zolang gewacht hoeven te worden totdat er weer een orgaan beschikbaar is. Er kan dan bijvoorbeeld een orgaan van een dier getransplanteerd worden.
2. Varkens zijn hele goede bronnen voor xenotransplantatie. Ten eerste omdat varkens goed in grote aantallen te fokken zijn. Ten tweede omdat zij ook snel tot een gewenste grootte kunnen groeien. Het nadeel ervan is dat vaak het nieuwe orgaan niet geaccepteerd wordt. Er vind dan afstoting plaats. Door een menselijk gen bij het proefdier in te brengen proberen ze nu om het dier iets menselijker te maken. Zo hebben ze ooit een varken menselijke eiwitten laten produceren. Op deze manier kan dan bijvoorbeeld de afstotingskans kleiner worden.
3. Wanneer een xenotransplantatie orgaan niet als permanente oplossing voor iemand kan zijn, dan kan het een overbrugging zijn voor mensen die op de wachtlijst staan voor een menselijk orgaan.
4. Het is voordeliger dan donortransplantaties van mens op mens, omdat dierlijke organen, weefsels en cellen gewoon onbeperkt voorhanden zijn.
5. De meeste mensen voelen zich minder schuldig met een dierorgaan dan met een menselijk orgaan.
6. Als bijvoorbeeld insulineproducerende cellen van een varken kunnen functioneren in mensen, kan xenotransplantatie een oplossing zijn voor aandoeningen zoals suikerziekte. Dit is dan dus ook een besparing op geneesmiddelen.
7. Veel bedrijven zien toekomst in xenotransplantatie, en zullen er dus ook in investeren. Er is dus groot geld te verdienen aan xenotransplantatie.

Nadelen van xenotransplantatie;
1. Er zijn bepaalde risico’s verbonden aan xenotransplantatie. Ziektekiemen zoals virussen en bacteriën kunnen via het orgaan in het lichaam van de mens terecht komen. Ziektes die bijvoorbeeld normaal alleen bij varkens voorkomen kunnen dan ook uitbreken bij mensen. Maar ook virussen die onschadelijk zijn voor varkens kan de mens wel infecteren.
2. Door al die onderzoeken of xenotransplantatie wel mogelijk is, sterven er veel dieren.
3. We hebben het hier wel over de identiteit van de dieren. Het DNA van de dieren wordt veranderd terwijl we nog niet weten wat de consequenties hiervan zijn op langere termijn.
4. Er zijn ook ethische bezwaren tegen xenotransplantatie, want het is eigenlijk het stelen van organen van dieren. Dieren die hun hart moeten afstaan sterven, en dieren die bijvoorbeeld een long afstaan kunnen zich lang niet meer zoveel kunnen bewegen, want hun longcapaciteit neemt dan voor de helft af. De dieren worden dus eigenlijk gebruikt om de mens in leven te houden.
5. Het kan ook uit de hand gaan lopen. Net zoals de bekende muis met het mensenoor op de rug.
6. Na een xenotransplantatie moeten medicijnen geslikt worden zodat er minder kans is op afstoting van het orgaan. Deze kunnen bijverschijnselen of gevaren hebben.