Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

waspteksten pride and prejudice en meer

Samenvatting Engels


Niveau: 5 HAVO

Taal:

Opmerking: violent pride, pride and prejudice en love at the first sight?


Bekeken: 5566 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen




Violent pride
Er wordt vaak gedacht dat een lage eigendunk leidt tot gewelddadig gedrag, maar onderzoeken die dit kunnen bewijzen zijn er niet.
Wat niet overeenkomt met d eigenschappen van agressieve mensen is het beeld dat wetenschapper hebben opgebouwd van mensen met een lage eigenwaarde.

De onderzoekers hebben de hypothese geformuleerd dat mensen met een hoge eigendunk agressief kunnen worden als hun zelfbeeld in twijfel wordt getrokken.
De theorie van het bedreigde egotisme verklaart natuurlijk niet alle agressie.
Door middel van een vragenlijst wordt de agressie van mensen gemeten. Een andere manier is om verschillende groepen mensen met elkaar te vergelijken.

Brad J Bushman heeft een experiment gedaan om te bewijzen dat het niet waar is dat een lage eigendunk leidt tot agressie.
De resultaten van het experiment ondersteunen de theorie van het bedreigde egotisme. Narcisten reageren agressiever als ze een negatieve reactie krijgen op hun prestaties.
Het hoeft niet te zijn dat een opgeblazen zelfbeeld leidt tot agressie, maar als narcisten worden geconfronteerd met kritiek, hebben ze wel de neiging om veel agressiever te reageren.

Love at first sight?
Vroeger was je geliefde zoeken gemakkelijker. Nu werken we meer, moeten veel reizen en wonen alleen. We beslissen niet dat we alleen willen wonen, maar doen het toch. Er zijn veel nieuwe sites op internet waar je, je kan aanmelden en een date kan zoeken.

In Brittanie wordt internetdating steeds groter. Sommige denken dat het tragisch is, dat het je in verlegenheid brengt en dat het gevaarlijk is.
Veel mensen vinden het best romantisch, als je verhalen hoort dat mensen elkaar via het internet hebben gevonden.
Andere mensen vinden het vreselijk. Ze denken dat je alleen maar enge mensen ontmoet.

Nu gaat ze het zelf proberen. Ze heeft allemaal verschillende verhalen gehoord. Ze neemt nu het besluit om een sprong te wagen. Zou ze in misselijkmakende bars zitten, vastzittend aan een aantrekkelijke jongen die werkt voor het ICT, zou ze uitgescholden worden voor haar afnemende vruchtbaarheid? Of zal ze echt de ware vinden? Als eerste kijkt ze op welke site ze zich gaat aanmelden. Ze heeft geen duidelijke hobby’s waarmee ze matcht. Na zorgvuldige afweging sluit ze zich aan bij een kleine site. 2 weken later is haar emailbob bijna leeg. Nog steeds geen man.

Daarna gaat ze het proberen bij een grotere site, match.com. De volgende dag is haar inbox helemaal vol. Mensen hebben mails gestuurd vanuit de hele wereld. Er is een man uit Egypte die van motorrijden houdt en hoopt op een rustige, romantische dame die hem gelukkig zou maken in zijn familie.
Het is tijd om een andere site te proberen. Mysinglefriend.com. Het is een opvallende site. Ze dwingt haar vriend Ruth om een profiel over haar te maken. Ze vraagt voor een man die goed is in wiskunde, rijden, kaartlezen en andere mannendingen, maar die geen voetballiefhebber is.
De volgende dag land er een mail in haat inbox. Ze komt op het profiel van Simon, 34 die op de universiteit is afgestudeerd als consultant. Beschreven als humheuristisch. Het goede nieuws is dat hij groter is dan 1,80 en erg knap is. Zijn profiel ziet er mannelijk uit, met een korte e-mail. Alles wat ze zocht in een man.

Op een dag neemt Simon het initiatief en vraagt of ze wat wil drinken.
Ze is er vroeg, met een glas wijn in haar hand en kijkt steeds naar de ingang.
Precies op tijd komt Simon. Na het gesprek dat goed verlopen is, vraagt hij of ze mee wil naar een film.

Hoewel het allemaal goed is gegaan, is het nog te vroeg m te beslissen of het meer is dan alleen vriendschap.

Kijkend in haar mailbox, leest ze een vriendelijk mailtje van Joe, 36. hij werkt bij een groene omgeving. Hij is een sportieve en outdoorstype. Het probleem is dat ze hem onaantrekkelijk vindt op de foto. Maar ze stemt toe voor een date. Hij is een echte Amerikaan. Ze hebben weinig gemeen. Maar het gesprek loop verder. Ze hebben niet dezelfde boeken gelezen, hebben niet dezelfde films gezien en zijn niet naar dezelfde vakanties geweest.

Maar toch is het niet de waarde van haar nieuwe ervaring.
Wat de uitslag van haar instap in deze vreemde wereld is, ze geniet er elke minuut van.

Pride and prejudice
Emre = een voetballer → een moslim.

Zijn aantrekkingskracht en talent heeft hem een ster gemaakt in zijn vaderland Turkije. Hij staat bekent als de Beckham uit Istanbul.
Hij is:
• Een rustig persoon
• Leest historische boeken
• Onaangetast aan zijn beroemdheid
• Bang om alleen te zijn
• Bang voor het donker.

Hij is een van de weinige voetballers die moslim is. Net als Amir Khan. 19 jarige boxer uit Bolton waar zijn autobiografie eindigt met een persoonlijk hoofdstuk ver zijn geloof en de plaats van moslims in de multiculturele gebroken maatschappij.

Emre waardeert dat hij de rol kan vervullen al een leider van de samenleving. Het is geen rol waar hij naar streeft voor zijn religieuze overtuigingen, oprechtheid en is zeer persoonlijk.
Maar hij herkent dat de status heel wat verantwoordelijkheid met zich mee brengt.
Hij realiseert dat een sportman niet kritische vragen kan negeren over zijn geloof.
Emre is trouw aan zijn geboorteland en trots op zijn oorsprong en op de manier waarop zijn ouders hem hebben opgevoed. Maar hij weet dat hij zijn stem moet laten horen, omdat we in deze tijd leven.
‘Volgens zijn religie en mijn eigen kritiek erop, is terrorisme in de naam van de islam verkeerd,’ verklaard Emre gepassioneerd.

Als je in Turkije bent, ervaar je dat Turkse mensen liefdevol, aardig zijn. Ze zijn ook tegen het terrorisme net als de Engelse mensen en de engelse regering. Hij zegt altijd tegen de mensen hier in Engeland dat ze zelf de gastvrijheid kunnen ervaren. Als hij de Turkse mensen aanspreekt, dan zeggen ze dat hij de ambassadeur is voor de turken in het buitenland.
Hij begrijpt dat niet alleen hij een voetbalcarrière heeft, hij is ook vertegenwoordiger voor Turkije en waar de Turken voor staan.

Soms zijn al deze rollen niet makkelijk te overeenstemmen.

Voor volgelingen van de Islam is de heilige maand ramadan een tijd van religieus vasten tussen zonsopgang en zonsondergang.
Het clubbestuur is bezorgd over de potentiële effecten van uitdroging van de jongens, die niet kunnen eten en drinken de hele dag door. Er wordt druk uitgeoefend voor keuze in regels te respecteren religieus diversiteit en zijn uiteindelijk succesvol.

Emre heeft een compromis, hij probeert zo gematigd als mogelijk in dit heilige maand te zijn, onthulde hij. Zijn werk is lichamelijk zwaar, zo op de dag van de wedstrijd en 1 of 2 dagen voor de wedstrijd vast hij niet. Niemand zet hem onder druk, maar hij wil niet onrespectvol zijn tegenover zijn teamgenoten. Dus wanneer hij op kamp is eet hij met hun mee. Hij wil niet dat iemand hem de schuld geeft als hij slecht heeft gespeeld, omdat hij niet heeft gegeten.
Sinds hij uit Istanbul is vertrokken, is zijn manier van leven veranderd. Zijn werk hier is zwaarder en moeilijker, dan het werk in Turkije. De competitie hier ligt ook veel hoger en de kwaliteiten van hem zelf moeten ook hoger liggen. Hij moet zelf ook beter gaan presteren.

Boxer Amir Khan is openhartig over het onderwerp ‘geloof’ en hoe het zijn dag beïnvloedt. Hij praat er zo volwassen over dat je bijna niet merkt dat hij nog steeds een tiener is. Niet heel lang geleden had hij een privé audiëntie van de meest beroemde moslim atleet van allemaal, namelijk Mohammed Ali. Bij het Ali centre in Louisville, zoals hij verteld in de ringside in Manchester afgelopen weekend.
Zijn ogen lichten op ‘Ali zegt geen woord’ ‘Hij hoefde ook niets te zeggen, alleen zijn aanwezigheid was genoeg en zijn geest.’ Hij was in staat om met hem te communiceren.
In zijn onlangs verschenen biografie schrijft Khan Ali toe zijn inspiratie te zijn, maar zijn geloof is belangrijk in zijn succes als talentvolle boxer.

Hij is de zoon van oudijzer handelaar die aangekomen is in Brittanie uit Pakistan met zijn familie als een klein kind. Hij si niet bang voor het aanpakken van uitdagende zaken.
Als de Islam zegt dat geweld verkeerd is, hoe kan je dan boxen? Heel veel mensen denken dat het niet samengaat, maar dat is niet zoals hij het ziet. Boxen is een sport en heeft veel regels. Het leert discipline en respect. Op die manier heb ik boxen geleerd met hand in hand het leren van de Koran.

Het leren van de Arabische manier van bidden was zwaar. Je moet tijd opofferen, het leerde hem discipline. Het gaf hem een andere kijk op het leven. Al deze dingen hielpen hem met boxen, wanneer hij opgroeide.
-opofferen, discipline, respect.
Er zijn heel veel belangrijke lessen van de Koran die hij gebruikt tijdens het boxen. Wanneer hij 17 was, voelde hij dat hij de lessen van de Koran beter begreep. Hij las het 2 keer en had er een volwassen begrip voor. Dat heeft hem geholpen bij de weg door de weg naar de Olympische Spelen.

Hij bid voor elke wedstrijd, met zijn moeder in het hotel en in de ring zelf ook. Hij vraagt aan Allah voor kracht in het gevecht.

Om de reden van wat er nu allemaal gebeurd in de wereld, zijn veel mensen moslims gaan zien als religieuze maniakken, als mensen om bang voor te zijn.
Dit is het tegenovergestelde van de dagelijkse moslims. De Islam is een vredig geloof, alleen als je de tv aanzet, hoor je alleen maar over de gevechten, de bommen en de doden. Wanneer mensen wat meer over moslims wisten, zouden ze zich realiseren dat er niets is om bang voor te zijn.
De Koran leert vrede en respect. Voor zover hij weet, staat nergens in de Koran dat het goed is om te doden. Je kunt geen grotere zonde begaan, dan om een onschuldig leven te ontnemen. Hij beschouwt zich als een religieus persoon. Hij gelooft in zijn god (Allah) en probeert de lessen in de Koran te volgen. Dat betekent simpelweg een goed mens te zijn, niks ingewikkelds.

Moslim voetballers in Britanie zoals Emre is een kleine groep, maar Emre heeft niet ervaren dat het moeilijk is.

Terwijl Khan suggereert dat wanneer media het heeft over moslims dat het altijd negatief is, zegt Emre dat als het over hem gaat, het altijd positief is. Dat is belangrijk voor de moslims in Bolton en de rest van de wereld.

Khan en Emre hebben allebei een bemoedigende boodschap.