Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

moederkruid

Samenvatting Nederlands


Niveau: 3 HAVO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 6116 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Bibliografische gegevens
1. Titel van het boek en naam van de auteur:
Moederkruid
Carry Slee
2. Naam van de uitgever:
Prometheus /Amsterdam
3. Jaar van eerste druk:
2001
4. Door mij gelezen druk:
derde druk 2001
5. Aantal bladzijden
Het boek bestaat uit 200 bladzijden.
6. Het genre:
Roman
7. Aantal hoofdstukken:
Geen het bestaat alleen uit 3 delen.
8. Motto en/ of opdracht:
Voor mijn zus

Titelverklaring
De titel van dit boek is dus “Moederkruid” en ik denk zelf dat het komt van het woord onkruid, want zo ziet de moeder haar kinderen. Ze zitten altijd in de weg en door hen wonen ze in de achterbuurt en doordat ze zo doet zien die kinderen haar ook als een obstakel, als onderkruis.
Van daar denk ik het woord moederkruid. Goed gevonden vind ik wel.


Tijd in de geschiedenis
Het is verhaal zich een tijd geleden af want het gaat over Carry als ze een jaar of 8 is en ze is nu 57 jaar.


Tijdsduur
De tijd wordt in het verhaal niet duidelijk gemaakt
Maar ik denk een aantal maanden want ze zijn net verhuist en vlak daarna gaan haar ouders scheiden.


Ruimte
1. Alle gebeurtenissen spelen zich in Nederland af. In het huis van de familie zelf, op school en de fietsenstalling tegenover hun huis. Dat maak ik allemaal op uit het boek. In werkelijkheid zullen deze gebouwen ook bestaan.
2. De schrijver heeft kennis van zaken. Ze beschrijft alles heel uitgebreid en vroeger toen de schrijver zelf jong was, was haar moeder net als de moeder in het boek geestelijk ook niet helemaal gezond.

3. Hun eigen huis komt vaker voor in het verhaal. Daar gebeuren gewoon de meeste dingen, dat komt doordat de moeder een soort van smetvrees heeft.
4. De ruimtes worden redelijk uitgebreid beschreven, vooral of de ruimtes schoon zijn of niet.
5. De weersomstandigheden worden niet duidelijk weergegeven.


Hoofdpersonen
Vader: een starre, ingewikkelde en gesloten man.
Moeder: een bitter, haatvolle vrouw die zoveel rare gewoonten en zo’n vreemde gedachtegang heeft dat ze eigenlijk een beetje mysterieus is. Ze is zo zielig dat je af en toe zelfs een beetje medelijden krijgt met de manier waarop zij haar leven lijdt.
Carry: de hoofdpersoon, het hele boek is vanuit haar gedachten en inzichten geschreven. Het gaat alleen om haar, ze is absoluut niet gelukkig met haar leven maar gaat er wel het beste mee om.
Elsje: de zus van Carry, een gesloten meisje waar je geen hoogte van krijgt. Ze sluit zich heel erg af voor de buitenwereld en de problemen.


Vertelwijze

Perspectief
Het is een ik-perspectief
Want alles wordt uit de ik-persoon(carry) verteld.
Taalgebruik

De schrijfstijl in dit boek is naar mijn mening normaal. Ze gebruikt geen moeilijke worden en geen lange zinnen.

Thematische aspecten

Motieven
Er is niet echt een motief in het verhaal, maar wel een abstract motief. Het motief is haat. De moeder haat bijna alles en iedereen, ook heeft ze dan veel commentaar. Ze haat de kinderen die volgens haar alles fout doen, ze haat haar man die ook bijna niks goeds kan doen en verder haat ze ook de meeste andere mensen, want die zijn vies en onbehoorlijk volgens haar. Dit is ook al een beetje zo in het stuk dat er wordt verteld over toen de moeder klein was, maar wel een beetje minder dan later in het verhaal.
Thema
Het thema is naar mijn inzicht: vrouwen. Je ziet zo duidelijk hoe zij leven en op elkaar in spelen. Het overgeven van problemen, frustraties en zwakheden is heel erg duidelijk te zien in dit boek. Je ziet heel erg goed hoe bepaalde dingen worden doorgegeven in de familie en dat dit ook echt generaties lang doorgaat. Dit was voor mij het interessantste thema in het boek en ook het meest naar voren gebracht.

Structurele aspecten

De volgorde van gebeurtenissen
Het verhaal is chronologisch verteld, er zijn ook geen flashbacks
Dus het is eigelijk een heel makkelijk boek

De belangrijkste gebeurtenissen
Dat ze gaan verhuisen dat begint helemaal bij het begin
En dat de ouders gaan scheiden zo begint het verhaal eigenlijk weer opnieuw

Het begin
Het boek begint informatief, want het eerste hoofdstuk is een inleiding.

Het eind
Het verhaal eindigt met een gesloten einde, het is duidelijk wat er allemaal gebeurt is en er hoeft niet meer verder verteld te worden. Maar het kan ook gezien worden als een open einde, want het kan allemaal weer opnieuw beginnen.

Mening
Ik vond het geen leuk boek
Op het begin ging de moeder nog wel maar op het eind ging je je echt irriteren aan haar
Ik hou meer van literaire thriller
Daarom zou ik het niet iemand aanraden.

Samenvatting
Het boek is geschreven in drie delen. Het eerste deel is een inleiding op het eigenlijke verhaal, het vertelt hoe de ouders van het meisje en haar zusje bij elkaar kwamen. Hun moeder is nog maar 17 als ze in het naaiatelier van de vader van de meisjes komt te werken. Haar baas wordt verliefd op haar en verlaat zijn vrouw.

In het tweede deel hebben het meisje (de ik-figuur) en haar zusje het moeilijk. Dit komt voornamelijk door hun ouders. De vader van het meisje ziet het meisje als zijn zoon omdat hij geen tweede dochter wil en ze zijn net met het hele gezin verhuisd, omdat de zaak van hun vader (een kleermakersatelier) failliet is gegaan. Volgens hun moeder horen ze niet in deze buurt thuis en daarom mogen ze niet buiten spelen. Niets in deze buurt deugt en de meisjes moeten dan ook naar een school die behoorlijk uit de buurt ligt, het is een halfuur lopen en hun moeder brengt ze, want ze mogen niet alleen. Ook zijn de meeste winkels in de buurt niet goed genoeg. Na een tijdje blijkt dat ze voorlopig niet weg zullen komen uit de buurt, en mogen de twee zusjes buiten en bij hun vriendinnetjes gaan spelen. Er wordt hen (door hun moeder) wel verboden om iets te eten als ze bij iemand thuis zijn of zelfs maar op de wc-bril te gaan zitten. Bij het eerste bezoek van het meisje aan het huis van Ada (een vriendinnetje) is het al mis; ze gaat op de wc-bril zitten. Als haar moeder er achter komt slaat ze door en gaat direct van alles ontsmetten. Een tijdje nadat dit allemaal gebeurt, moet het meisje naar de dokter omdat ze bloed in haar plas heeft. Het blijkt dat ze een zeer ernstige nierbekken ontsteking heeft en daarom zes weken in bed moet liggen en thuis verpleegd moet worden. Ook moet ze volkomen zoutloos eten. Haar moeder vindt het allemaal vooral erg vervelend voor zichzelf, omdat ze nu helemaal naar de winkel moet waar ze zoutloos brood verkopen en apart voor haar jongste dochter moet koken. Daarnaast vindt ze dat niemand mag weten wat er met het meisje aan de hand is.

Langzaamaan verslechtert de relatie tussen de beide ouders. Als na een tijdje ook nog eens de deurwaarder voor de deur staat omdat de zaak van de vader failliet is gegaan, slaan bij de moeder de stoppen door, vooral omdat zij zelf van niets wist. De vader besluit opnieuw te beginnen, en wel in de slaapkamer van het huis, waardoor het bed dus naar de huiskamer verplaatst moet worden, want de moeder wil absoluut niet in een naaiatelier slapen. Binnen een maand zit het atelier vol met naaisters, waar onder eentje waar de vader verliefd op wordt, wat natuurlijk weer leidt tot allerlei ruzies. Als de moeder, de vader betrapt met een van de werkneemsters slaan de stoppen door.

Een tijdje daarna vertelt de vader aan het meisje dat hij bij hen weggaat, omdat het zo echt niet langer door kan gaan. Als ze dit aan haar vriendinnetjes vertelt, vinden die het natuurlijk allemaal vervelend voor haar, maar in die buurt gebeurt het veel vaker dat ouders gaan scheiden. Als de vader niet dezelfde dag al weggaat en er zelfs een paar dagen later nog steeds is, krijgt ze ruzie met haar vriendinnen, omdat ze denken dat ze alles verzonnen heeft.

Hier begint deel drie. Een paar jaar later. De zusjes worden midden in de nacht wakker gemaakt door hun vader die hen vertelt dat er iets mis is met hun moeder en dat de dokter niet wil komen. Als de meisjes de volgende dag hun moeder gaan wekken om hen naar school te brengen, vertelt ze hen dat ze maar alleen moet gaan, omdat ze zeer ernstig ziek is. Na een paar dagen is het nog niet over en uiteindelijk krijgt de moeder een verwijsbrief voor de psychiater. Als de zusjes uit school komen, wordt het meisje opgewacht door Kitty, een meisje uit de straat dat op een fietsenstalling past. Dat deed ze eerst met een vriendin, maar nu die verhuisd is, moet iemand anders haar helpen. Daar heeft ze het meisje voor uitgekozen. Het meisje heeft eigenlijk niet zoveel tijd, want ze moet naar haar school die ver weg is en bovendien moet ze elke week voor haar moeder een nummertje halen bij de psychiater, omdat de moeder niks anders doet dan in bed liggen en vindt dat ze zelf absoluut geen nummertje kan gaan halen. Na een paar weken mag ze Kitty ook niet meer helpen, omdat ze verliefd op haar is. Met haar moeder gaat het steeds slechter; ze moet steeds zwaardere medicijnen hebben. Ondertussen wordt de vader verliefd op het nieuwe benedenbuurmeisje, dat door de moeder voor hoer wordt uitgemaakt. Daardoor wordt de vader van het benedenbuurmeisje zo boos, dat hij begint de moeder van het meisje te bedreigen. Daarom gaat de deur op allerlei manieren van binnenuit op slot en moeten de zusjes zich aan een belcode houden. Als hun moeder op een dag niet opendoet rennen ze naar het atelier van hun vader, dat in middels verplaatst is naar de andere kant van de straat. Hij gaat naar binnen een ontdekt dat de moeder een zelfmoordpoging heeft gedaan, ze heeft haar polsen geprobeerd door te snijden. Als ze weer terugkomt uit het ziekenhuis heeft ze van de psychiater een urgentieverklaring gekregen om in een andere buurt te gaan wonen, omdat deze buurt haar gek gemaakt heeft. Het slot is letterlijk: “We stonden voor ons nieuwe huis. Voor het raam van de tweede verdieping zag ik een vrouw. Ze zwaaide naar ons. Ik wilde terugzwaaien. ‘Geen aandacht aan besteden.’ Mama duwde me gauw het trapportaal in. ‘Denk erom, we bemoeien ons met niemand. Met helemaal niemand.

De auteur
1.Plaats van de auteur in de literatuur geschiedenis:
Moderne Literatuur.

2. De thematiek, de ideeën of opvattingen van de auteur:
Het verhaal is waar gebeurd en het is voor haar zusje geschreven

3. De door de auteur beoefende genres:
Ze schrijft vaak kinderboeken.
Zoals: spijt, kappen, afblijven. Deze kunnen allemaal waar gebeurd zijn

4. Overige vermeldenswaardige zaken
ze is 57 jaar en ze heeft twee dochters
Naam: Carry Slee
Geboren: 1 juli 1949 in Amsterdam
Geliefde: Elles
Kinderen: Nadja en Masja
Woont in: Tongeren
Lengte: 1.69 m.
Kleur ogen: blauw
Broers/zussen: 1 zus
Is gek op: schrijven
Haat: vervelen
Fijnste man: Nelson Mandela