Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

¤> Werkstuk Thema 2/Bs9 vs2, 3.1, 4.2, 6.

Samenvatting Biologie


Niveau: 2 HAVO

Taal:

Opmerking: Ik heb de afbeeldingen en paginanummers weggelaten die zijn voor jou ;) voor mijn inhoud heb ik het maximale aantal punten vereerd. Bronvermelding: gedeeltes van wikipedia maar dan wel in juiste woorden schat genoteerd


Bekeken: 9072 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Extra basisstof 9

Opdracht 34

1. Welke drie ziekten van het ademhalingsstelsel worden samengevat onder de naam cara?

Antwoord vraag 1. : Astma, bronchitis en longemfyseem zijn ziekten die in het ademhalingsstelsel worden samengevat onder de naam cara. Deze ziekten hebben allemaal te maken met je luchtwegen.
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen (ademhalingsstelsel).
Bronchitis is een ontsteking in de luchtpijp, luchtpijptakjes of de bronchiën.
(ademhalingstelsel). Bronchitis kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën en allergische of aspecifieke prikkels, waarvan roken zonder enige twijfel de belangrijkste is.
Longemfyseem is een ziekte waarbij de uiteinden van de luchtpijptakjes en luchtblaasjes minder elastisch zijn geworden. Roken is zonder enige twijfel de belangrijkste oorzaak van emfyseem, maar ook een langdurig slecht behandelde astma kan uiteindelijk tot deze toestand
leiden en een aantal andere afwijkingen zoals genetische fouten in een aantal enzymen.

2. Waarom worden deze ziekten onder een naam samengevat?

Antwoord vraag 2. : Deze ziekten worden samengevat onder de naam cara omdat alle ziekten te maken hebben met je ademhalingsstelsel. Astma is een ontsteking in de luchtwegen, de luchtwegen behoren tot je ademhalingsstelsel, Bronchitis is een ontsteking in je luchtpijp, je luchtpijp behoort tot je ademhalingstelsel en longemfyseem vind plaats in de luchtpijptakjes en long blaasjes ook zij horen bij je ademhalingsstelsel.

3. Op welke 2 manieren kunnen de luchtwegen bij een astma-aanval nauwer worden.

Antwoord vraag 3. : Je luchtwegen kunnen door het samentrekken van spiertjes in de fijne luchtpijptakjes vernauwd worden en je luchtwegen kunnen vernauwd worden doordat het slijmvlies aan de binnenkant van je luchtwegen verdikt kunnen zijn. Als je luchtwegen dicht zijn geknepen of zijn verstopt kunnen je longen minder lucht inademen. Daardoor zal je bloed ook minder zuurstof kunnen bevatten dus je hersenen ook. Doordat je weinig lucht kun inademen wordt je kortademig.

4. Wat is Bronchitis?

Antwoord vraag 4. : Bronchitis is een ontsteking in de luchtpijp, luchtpijptakjes of de bronchiën. Bronchitis kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën en allergische of aspecifieke prikkels, waarvan roken zonder enige twijfel de belangrijkste is. De bijbehorende klachten zijn vooral hoesten, overmatige productie van slijm, vaak kortademigheid en (bij infectie met virussen en bacteriën) ook koorts.5. Wat is longemfyseem?

Antwoord vraag 5. : Longemfyseem is een ziekte waarbij de uiteinden van de luchtpijptakjes en longblaasjes minder elastisch zijn geworden. Er kan dan minder gemakkelijk lucht in en uitstromen. Je hebt het dan voortdurend benauwd. Roken is zonder enige twijfel de belangrijkste oorzaak van emfyseem, maar ook een langdurig slecht behandelde astma kan uiteindelijk tot deze toestand
leiden en een aantal andere afwijkingen zoals genetische fouten in een aantal enzymen.

6. Hoe kunnen carapatiënten zoveel mogelijk voorkomen dat ze een aanval krijgen?

Antwoord vraag 6. : Carapatiënten zijn vaak erg gevoelig voor bepaalde stofdeeltjes in de lucht. Als ze in een rokerige ruimte komen, krijgen ze al gauw last van een aanval. Daarom zouden alle carapatiënten alle stoffige en rokerige ruimtes vermijden. Ook de huidschilfertjes of haartjes van een dier kan al snel een tot een aanval zorgen, daarom moeten ze zoveel mogelijk dieren vermijden, behalve de dieren waar hij zeker van is dat hij daar niet allergisch voor is, hoeft hij niet te vermijden. Het blijft altijd vervelend als je in contact staat met een beest heb je meestal niet meteen last van een aanval deze aanval kan pas s’nachts komen en weet je niet meer precies waar je die hebt opgelopen.

7. Het Nederlands Astma Fonds probeert cara patiënten zo goed mogelijk te helpen. Dit fonds adviseert om op school geen dieren zoals cavia’s of konijnen in klaslokalen te houden. Leg uit waarom?

Antwoord vraag 7. : Sommige leerlingen willen het liever voor zich houden dat ze astma hebben omdat ze niet als aanstellers willen gezien worden. Daarom weet een docent of leerling niet dat er ook maar 1 iemand met deze aandoening rond loopt. Daarom willen ze maar het zekere voor het onzekere nemen en geen dieren in een school toelaten, dat voorkomt dat ook maar een iemand een aanval hoeft op te lopen. Ik weet zelf nog dat we vroeger ons huisdier mee naar school mochten nemen als het dierendag was. Ik heb daar eigelijk niet goed over nagedacht dat er mensen zouden kunnen zijn die misschien allergisch was voor mijn huisdier. Mijn docent/ docente mocht daar ook eigenlijk wel rekening mee houden.


Opdracht 35

1. Welke verschijnselen kunnen optreden bij iemand die last heeft van hooikoorts?

Antwoord vraag 1. : Als je in aanraking kom met bepaald boom/gras pollen die uit de bloesem wordt weg gewaaid kun je een brandend gevoel krijgen in je neus, keel of mond.


2. Voor wat voor stoffen ben je allergisch als je vooral in het voorjaar last van hooikoorts hebt?

Antwoord vraag 2. : Je bent vooral allergisch voor stuifmeelkorrels als je hooikoorts in het voorjaar. Doordat de temperatuur hoger wordt gaan de meeste planten bloeien. Als een plant in bloei gaat vormen er bloemen aan de stengels, deze bloemen bevatten bepaalde stuifmeelkorrels die ze nodig hebben voor de voortplanting. Als de wind langs de bloemen waait verlies de bloem stuifmeelkorrels die ze los laat om een andere bloem te bevruchten. Maar niet alle stuifmeelkorrels komen terecht in andere bloemen sommige worden ingeademd door dieren (de mens behoort tot de dieren). Sommige mensen zijn allergisch voor deze pollen die in het voorjaar uit deze bloemen komen dus als we ze in ademen krijgen we niesaanvallen en brandend gevoel in de ogen, neus of keel. Je kunt hooikoorts onderdrukken door bepaalde pillen te slikken, oogdruppels innemen of alternatieve geneeswijze.
3. En voor wat voor stoffen ben je vooral allergisch als je in de herfst last van hooikoorts hebt?

Antwoord vraag 3. : Als je vooral in de herfst last van hooikoorts hebt ben je vooral allergisch voor schimmelsporen. Schimmelsporen zijn afkomstig van paddestoelen (schimmels). Paddestoelen verschijnen vooral in de herfst omdat rond die perioden veel resten van organisme (bladeren) zijn want schimmels ruimen resten van organisme op. Paddestoelen laten ook hun sporen achter omdat ze instinctief zich willen voortplanten.

4. Wat is er aan de hand bij allergie?

Antwoord vraag 4. : Bij allergie ben je overgevoelig voor een of meerdere stoffen als je deze in ademt of binnen krijgt, vertoon je allergische reacties.

5. Aan welke verschijnselen kun je merken dat je in aanraking bent geweest met een stof waar je allergisch voor bent?

Antwoord vraag 5. : Je krijgt meestal dezelfde verschijnselen als bij hooikoorts maar als je allergisch voor iets bent dan kun je het voorkomen om deze stof niet te eten of te inhaleren. Bij hooikoorts kun je er vaker niets aan doen.Verrijkingsstof 2

Opdracht 1

Zoogdieren en vogels Reptielen en amfibieën
1 De dieren zijn warmbloedig koudbloedig
2 Er is in het lichaam veel verbranding minder verbranding
3 Ze hebben dan ook veel zuurstof nodig weinig zuurstof nodig
4 De gaswisseling verloopt snel langzaam
5 Het inwendige longoppervlak is groot mindergroot

Opdracht 2

1. Bij welke koudbloedige dieren is het inwendige longoppervlak het kleinst, bij reptielen of bij amfibieën?

Antwoord vraag 1. : De inwendige oppervlakte van de longen van een amfibie is het kleinst dit kun je zien in afb. 49. 2 / 49.3 op bladzijde 104 van je biologie boek.

2. Leg uit hoe deze dieren (met een klein inwendig longoppervlak) toch voldoende zuurstof kunnen opnemen.

Antwoord vraag 2. : Doordat deze dieren koudbloedig zijn hebben ze niet zoveel zuurstof nodig voor de verbranding in de cellen en ze hoeven niet zoveel lichaamsinspanning te verrichten. Warmbloedige dieren hebben juist wel veel zuurstof nodig. Bij warmbloedige dieren vindt veel verbranding plaats in de cellen en gebruiken veel lichamelijke inspanning.


Verrijkingsstof 3.1

1. Waar liggen bij een vis de kieuwen?

Antwoord vraag 1. : De kieuwen liggen vlak achter de kop in de kieuwholte. Een vis heeft kieuwen nodig om onderwater te ademen.

2. Noem 2 eigenschappen waardoor de gaswisseling bij vissen snel kan plaatsvinden.

Antwoord vraag 2. : In de kieuwplaatjes liggen fijne bloedvaatjes. De wand van de kieuwplaatjes is erg dun. Samen hebben de kieuwplaatjes een groot oppervlak. Door deze eigenschappen kan er snel zuurstof vanuit het water in het bloed van de vis worden opgenomen. Koolstofdioxide kan er snel aan af worden gegeven.

3. Waaraan kun je bij een vis zien in een aquarium zien, dat de vis het water in de kieuwholten ververst?

Antwoord vraag 3. : Dat kun je zien als een vis zit te eten soms zie je dat er nog een brokje uit een kieuwdeksel komt vallen. Als een vis gewoon zwemt zie je dat die kieuwdeksels open en dicht gaan en als er toevallig een uitwerpseltje ziet zinken wordt het naar binnen gezogen. Ook de mond van de vis gaat open en dicht als hij zwemt.

4. Gaan bij een vis de bek en de kieuwdeksels afwisselend open of gaan ze tegelijk open?

Antwoord vraag 4. : De bek en de kieuwdeksels gaan afwisselend open. Als ze namelijk tegelijk open gaan wordt het water meteen via de kieuwen naar buiten geblazen zonder dat er zuurstof uit is gehaald.

5. Bevat het water dat de bek instroomt veel of weinig zuurstof? En het water dat onder kieuwdeksels uitstroomt?

Antwoord vraag 5. : Het water dat de bek instroomt bevat veel zuurstof en dat de kieuwen uitstroomt, bevat weinig zuurstof.

Verrijkingsstof 4.2

1. Welk deel van je strottenhoofd kun je voelen als de ‘’adamsappel’’?

Antwoord vraag 1. : Je kunt het schildkraakbeen voelen als de adamsappel.

2. Wat is de functie van het van de bekerkraakbeentjes?

Antwoord vraag 2. : De bekerkraakbeentjes kunnen draaien om hun as. Hierdoor gaan de stembanden van elkaar of tegen elkaar. De bekerkraakbeentjes kunnen dus ervoor zorgen dat je een hoge of een lage stem kunt maken, ze kunnen namelijk de stemspleet nauwer of wijder maken.

3. Op welke manier ontstaat er geluid in het strottenhoofd?

Antwoord vraag 3. : Als je geluid wil maken, breng je de stembanden dichter tegen elkaar. De lucht die er langs gaat bij het ademen, brengt de stembanden in trilling. Er ontstaat geluid. Als de stembanden strak gespannen staan, trillen ze sneller en maken ze het geluid hoger.

4. Hoe wordt het geluid omgezet in herkenbare klanken?

Antwoord vraag 4. : Om van de hoge en lage tonen herkenbare klanken te maken, zijn de stand van de tong, van de tanden en lippen en de vorm van de mondholte belangrijk.

5. Hoe komt het dat jongens in de puberteit ‘de baard in de keel’ krijgen?

Antwoord vraag 5. : In het begin van de puberteit krijgen jongens een steeds langere stembanden waardoor ze een zwaardere stem krijgen.

6. Waarvan is de hoogte van je stem afhankelijk.

Antwoord vraag 6. : De hoogte van mijn stem is afhankelijk hoe strak in mijn stembanden aanspan maar soms heb ik het niet onder controle en zet ik ineens een hoog stemmetje.

7. Waarvan is het volume van je stem afhankelijk?

Antwoord vraag 7. : Hoe meer lucht je uitademt bij het praten hoe harder je stem is. Maar je moet fluisteren er niet bij tellen want dan adem je ook veel lucht uit en het is helemaal niet hard.
Verrijkingsstof 6

Opdracht

Borstvliesontsteking(pleuritis)

1. Wat zijn de verschijnselen?

Antwoord vraag 1. : Het typische verschijnsel van een pleuritis is een stekende pijn die verergert bij het ademhalen en bij hoesten. Het licht aan de precieze plek van de ontsteking kan de pijn doorgeven aan de buik, de nek en de schouders. Meestal ademt de patiënt snel en niet diep.

2. Hoe wordt de ziekte opgelopen of de afwijking veroorzaakt?

Antwoord vraag 2. : Pleuritis is een ontsteking aan het borstvlies rondom de longen, de pleura (longvlies). Dit kan door een virus of een bacteriële infectie komen of door directe irritatie van de pleura.

3. Op welke manier kan eventueel genezing optreden?

Antwoord vraag 3. : Het ligt meestal aan de oorzaak maar over het algemeen is pleuritis goed te behandelen met ontstekingsremmers. Soms moet één van de longen verwijderd worden.

Griep (Influenza).

1. Wat zijn de verschijnselen?

Antwoord vraag 1. : De belangrijkste verschijnselen van griep zijn hoge koorts, verkoudheid, koude rillingen en spierpijn

2. Hoe wordt de ziekte opgelopen of de afwijking veroorzaakt?

Antwoord vraag 2. : Echte griep of influenza is een ziekte die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. Dit virus infecteert de luchtwegen. Veel mensen zeggen griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheidachtige ziekte met wat koorts worden getroffen, maar hierbij gaat het meestal om een gewoon verkoudheidsvirus. Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een sterfte cijfer, vooral bij bejaarden. Elk jaar krijgen ongeveer 80.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 1000 tot 2000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Slachtoffers vallen vooral in de risicogroepen: ouderen en personen met een chronische aandoening.


3. Op welke manier kan eventueel genezing optreden?

Antwoord vraag 3. : Amantadine is een geneesmiddel tegen griep of influenza .Alhoewel de werking van amantadine nog niet geheel duidelijk is, vermoedt men dat het de afgifte van dopamine bevorderd en tevens de beschikbaarheid ervan verhoogt.


Longontsteking (pneumonie)

1. Wat zijn de verschijnselen?

Antwoord vraag 1. :
Symptomen van een longontsteking zijn onder andere de volgende:
• Kortademigheid
• Neusvleugelen (vooral/alleen bij kinderen)
• Hoesten, evt. ophoesten van groen of geel sputum
• Koorts
• Pijn, verergerd door diep ademhalen en hoesten
• Snelle, oppervlakkige ademhaling
En soms ook het volgende:
• Hemoptoe (bloed ophoesten)
• Hoofdpijn
• Zweten
• Verminderde eetlust
• Vermoeidheid
• Cyanose (blauwe verkleuring van vingers, voeten en lippen)

2. Hoe wordt de ziekte opgelopen of de afwijking veroorzaakt?
Antwoord vraag 2. : Er zijn honderden micro-organismen die een longontsteking kunnen veroorzaken. Een minderheid is echter verantwoordelijk voor een meerderheid van de gevallen. De belangrijkste oorzaken zijn virussen, negatieve bacteriën en 'atypische' verwekkers( atypische bacteriën vermenigvuldigen zich sneller).

3. Op welke manier kan eventueel genezing optreden?
Antwoord vraag 3. : longontsteking kan worden behandeld met antibiotica.
Ontstoken amandelen.
1. Wat zijn de verschijnselen?

Antwoord vraag 1. :
Als je ontstoken amandelen hebt gaan er 2 bulten in je keel opzwellen (je amandelen). Als de amandelen erg ontstoken zijn kunnen ze een brandend gevoel geven in je keel en slikken zal erg moeilijk gaan.
2. Hoe wordt de ziekte opgelopen of de afwijking veroorzaakt?
Antwoord vraag 2. : Als je vele malen verkouden bent geworden kan dit verschijnsel optreden.
3. Op welke manier kan eventueel genezing optreden?
Antwoord vraag 3. : In het ziekenhuis kunnen ze dit met een mes verwijderen. Dit mes lijkt niet echt op een mes het lijkt meer op een scherpe lepel.
Tuberculose.
1. Wat zijn de verschijnselen?

Antwoord vraag 1. : TBC (tuberculose) is vooral een longziekte maar in principe kunnen alle organen door de tuberculose -bacterie worden aangetast. In het Westen maakt longtuberculose ongeveer 60% van alle tuberculose uit. In bijvoorbeeld Aziatische landen wordt relatief meer tuberculose in andere organen gevonden. De meest voorkomende symptomen van longtuberculose zijn aanhoudend hoesten, gewichtsverlies, nachtzweten, pijn in de borstkast en bloed ophoesten. "Open longtuberculose" betekent dat er in het sputum na kleuring onder de microscoop tuberculosebacterien zijn te zien. Dit is de besmettelijkste variant van longtuberculose. Het is ook mogelijk dat tuberculose zich op meerdere plaatsen tegelijk uit. De symptomen van tuberculose buiten de longen hangen af van de plaats waar de ziekte zich bevindt. Bij werveltuberculose zal bijvoorbeeld rugpijn kunnen optreden.

2. Hoe wordt de ziekte opgelopen of de afwijking veroorzaakt?
Antwoord vraag 2. : Voor het meestal wordt tuberculose veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Mycobacteriën zijn bepaalde typen bacteriën, vaak zien ze eruit als staven die niet gedood kunnen worden met zuur. Tuberculose bij de mens die niet door een mycobacterie wordt veroorzaakt, wordt 'atypische TB' genoemd. Het mag dus geen tuberculose worden genoemd.

3. Op welke manier kan eventueel genezing optreden?
Antwoord vraag 3. : Vaccinatie met het BCG-vaccin kan beschermen tegen de ernstige gevolgen van een besmetting met de TBC-bacterie.