Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Blind date - boekverslag

Samenvatting Nederlands


Niveau: 3 VWO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 6840 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Boekverslag Nederlands
Blind date
Theo Hoogstraten

Het verhaal begint met een spannende proloog over een man in de duinen een paartje op het strand bespied met een nachtkijker.
Het eerste hoofdstuk gaat over een stel vriendinnen uit een HAVO 4 klas die een blind date feest organiseren.
Op de avond van het feest is niet iedereen blij met haar partner, vooral het Turkse meisje Meryem niet. zij logeert bij haar vriendin Astrid omdat haar ouders op vakantie zijn naar Turkije.
Zij en haar broer wouden niet mee, maar omdat zij een meisje is, kon ze niet voor zichzelf zorgen volgens het geloof. Haar broer blijft gewoon in het ouderlijke huis en houdt tegelijk toezicht op Meryem
In de loop van de avond raakt Meryem aan de praat met Stefan, die ze een paar dagen eerder heeft ontmoet na een aanrijding. Na een tijdje duiken twee vrienden van Stefan met hun brommers op, Marc en Jethro. Ze hebben XTC-pilletjes bij zich en delen die uit.
Twee stelletjes op het feestje vinden de drugs maar niets en vertrekken met zijn vieren. Voor de rest kan het feest beginnen.
Ondertussen bespiedt de gluurder de feestgangers en ziet hoe Stefan en Meryem samen naar een duinpan lopen en beginnen te vrijen. Meryem wil het niet zonder condoom doen en Stefan rent terug naar het strand om een condoom, dat in zijn broekzak zit, op te halen. Meryem blijft achter. Als Stefan op het punt staat om terug te rennen naar de duinpan, klinkt er een verschrikkelijke gil. Als de vrienden bij Meryem aan komen, ligt ze bewusteloos met een steekwond in haar buik op de grond. Stefan belt snel de politie en Meryem wordt naar het ziekenhuis vervoerd.
Er is 1 ding wat niemand snapt, het ondergoed van Meryem is verdwenen.
de volgende ochtend ontdekken de rechercheurs twee sporen: een foedraal van een kijker en een stuk textiel aan het prikkeldraad.
De gluurder ontdekt die ochtend dat hij zijn foedraal heeft verloren en besluit het te gaan zoeken in de duinen.
Astrid en Stefan zijn die ochtend ook naar de duinen te gaan om te praten over de vorige avond. Plotseling zien ze een man die zich nogal verdacht gedraagt en volgen hem naar zijn huis in een bungalowpark. Als hij zijn hond uit gaat laten dringen ze zijn huis in en zien daar een etalage pop met het ondergoed van Meryem aan. Op dat moment komt de man terug en ze vluchten een schuur in. De man ziet dit en sluit hen op.
Omdat hij zich beseft dat hij erbij is wil hij van ze af en probeert ze te vergassen. Dit mislukt en Stefan en Astrid kunnen ontsnappen en lichten de politie in zodat de gluurder wordt opgepakt en verhoord.
Hij bekend dat hij alles gezien heeft, maar ontkend dat hij gestoken had. Wel verteld hij dat hij een man met een snor heeft gezien.
Ondertussen zijn de ouders van Meryem terug uit Turkije en gaan op bezoek bij de ouders van Astrid om uitelg te krijgen van het voorval. Verder verteld hij dat hij Meryem niet zal opzoeken in het ziekenhuis omdat ze de familie ten schande heeft gemaakt door met een Nederlandse jongen te vrijen.
Als Meryem dit hoort van Astrid is ze erg verdrietig, ze is intussen al redelijk opgeknapt maar nog steeds erg zwak.
Meryem wordt ook verhoord door de rechercheurs, maar ze zegt dat ze de dader niet gezien heeft zodat de rechercheurs vermoeden dat ze de dader kent.
Ze gaan maar eens bij het huis van Meryem kijken en worden een beetje achterdochtig. Als ze vragen of de broer van Meryem, Murat, de volgende morgen op het bureau wil komen, maakt bij grote bezwaren.
Als hij de volgende ochtend ook daadwerkelijk niet opduikt, gaan de rechercheurs weer naar het ouderlijke huis toe waar de vader van Meryem en Murat hun verteld dat Murat met het vliegtuig naar Turkije is vertrokken en daar waarschijnlijk zal blijven.
Die middag gaat Astrid weer naar Meryem toe en verteld dat de politie Murat verdenkt.
Na wat aandringen verteld Meryem dat Murat inderdaad in de duinen was. Maar eigenlijk om Stefan neer te steken. Maar toen die net weg was, eiste hij dat Meryem met hem mee ging, omdat ze onderinvloed was van de XTC, stribbelde ze tegen, struikelde en viel in het mes.
*einde*