Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

euro

Samenvatting Nederlands


Niveau: 3

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 5560 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Slovenië krijgt euro
door onze correspondent
BRUSSEL - Slovenië mag volgend jaar als dertiende Europese land de euro invoeren. Dat hebben de Europese regeringsleiders vanmorgen besloten tijdens hun Europese top in Brussel.Het ontwerp van de Sloveense euro.


De voormalige Joegoslavische republiek voldoet aan alle eisen op het gebied van onder meer inflatie en begrotingstekort en kan daardoor op 1 januari 2007 afscheid nemen van de huidige munt de tolar.

De toetreding van de Slovenen tot de eurozone betekent de eerste uitbreiding sinds de invoering van de euro, die op 1 januari exact vijf jaar bestaat. Nederland nam in 2002 afscheid van de gulden en stapte samen met Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Ierland, Italië, Finland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Griekenland over op de nieuwe munt.

Behalve Slovenië zullen de komende jaren waarschijnlijk nog meer nieuwe landen op de euro overstappen. Zo mikken niet alleen de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen op invoering in 2008, maar willen ook Cyprus en Malta over anderhalf jaar tot de eurozone toetreden.