Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

de tweeling

Verslag Nederlands


Niveau: 1 HAVO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 2749 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
SamenvattingIn een Spa komen Anna Grosalie en Lotte Goudriaan in contact met elkaar. De beide dames zijn even oud, 76 jaar. Lotte vindt Anna iets te luidruchtig en houdt liever wat afstand. Als ze over hun verleden praten blijkt al snel dat Lotte en Anna tweeling zijn, een tweeling die in 1922 op 6-jarige leeftijd zijn gescheiden. Ze vertellen over hun leven en over vroeger. In deze verhalen staat de Tweede Wereld Oorlog centraal. Anna is zeer enthousiast, terwijl Lotte een beetje weerhoudend is.

Anna en Lotte zijn geboren in Keulen. Hun moeder is overleden aan tbc, vandaar dat ze wonen bij hun vader en tante Kathe. Als hun vader ook aan tbc overlijdt, worden de zusjes van elkaar gescheiden. Lotte komt vanwege haar slechte gezondheid terecht bij een Nederlandse familie in het Gooi terecht. Een gezin dat nog drie dochters heeft, in het gezin staat muziek centraal. Anna wordt meegenomen door haar opa naar een boerderij in het Teutoburgerwoud. Anna wordt door haar pleeggezin gezien als goedkope arbeidskracht en zo wordt ze ook gebruikt. Anna wordt herhaaldelijk mishandeld. De jonge pastoor Jacobsmeyer ziet dat Anna niet zo gelukkig is, en zorgt ervoor dat ze de huishoudschool in Keulen kan volgen.

Lotte heeft het juist prima naar haar zin bij haar nieuwe Nederlandse familie. Ze kan er naar hartelust zingen en soms geeft ze wel eens een voorstelling. De zelfgemaakte geluidsinstallatie van haar pleegvader trekt veel bekijks, waardoor er telkens nieuwe mensen over de vloer komen. Lotte vindt het daardoor altijd erg gezellig. Haar leventje wordt verstoord door de huwelijksproblemen van haar pleegouders, ook krijgt haar vader een ernstig ongeluk.Als in Duitsland Hitler aan de macht gekomen is, ziet Anna dat haar omgeving veranderd is. Bijna iedereen staat achter Hitler, met al zijn vele beloftes. Na de huishoudschool wordt ze huishoudster bij de familie Stolz. Het eist veel van haar energie. Gelukkig is er een bibliotheek, waar ze troost vindt in de vele boeken. Ze voelt zich niet erg gelukkig, vanwege het getreiter van mevrouw Stolz, en neemt ontslag. Ze komt bij de familie von Garlitz terecht. De gravin is gelukkig een stuk vriendelijker.In deze tijd gaat Lotte bij haar zus Anna op bezoek. De oudejaarsavond die zo gezellig had moeten zijn, werd een mislukking, omdat de meisjes van elkaar vervreemd zijn. Tijdens de oorlog, leert Anna de Oostenrijkse soldaat Martin Grosalie kennen, die ook hij heeft zijn bedenkingen over Hitler. In Nederland wordt Lotte's joodse verloofde David opgepakt bij een razzia: Lotte zal hem nooit meer terug zien. Tijdens de oorlog luistert Lotte vooral naar illegale zenders, leest ze verboden kranten en smokkelt ze joodse vluchtelingen, die bij hun onder duiken. Deze vluchtelingen (familie Frinkel, familie Bahjul, familie Goudriaan, Ruben Meijer met zijn moeder en Opa Tak) houden zich verborgen achter de spiegel in een van de kamers.Anna knapt een oud kasteel op in Pruisen, samen met Duitse en Russische dwangarbeiders. Ze trouwt met Martin, die twee weken verlof heeft. In het leger heeft hij natuurlijk veel verschrikkingen meegemaakt, in die gruwelijke oorlog, maar hij houdt zijn mond. Martin vindt het beter als Anna Duitsland verlaat en naar Wenen gaat, want de Russen naderen en daar is het veiliger. Vlak na hun laatste ontmoeting, hoort Anna dat Martin is overleden tijdens het ontploffen van een bom. Ze gaat als werk als verpleegster.Als de oorlog is afgelopen, gaat Anna op bezoek bij Lotte, die dit keer geen contact wil. 70 jaar na hu scheiding komen ze elkaar toevallig tegen in het Belgische kuuroord. Ze kunnen niet al te lang van elkaar genieten, want Anna sterft tijdens het nemen van een gezond bad.