Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Xtc werkstuk

Werkstuk


Niveau: 2 VMBO HAVO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 3820 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Inhoudsopgave :

Bladzijde 1 Voorkant

Bladzijde 2 Inhoudsopgave

Bladzijde 3 Inleiding

Bladzijde 4 Hoofdstuk 1

Bladzijde 5 ,6 Hoofdstuk 2

Bladzijde 7 Hoofdstuk 3

Bladzijde 8 Slotwoord

Inleiding

Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat het ons een interessant leek om uit te zoeken hoe XTC werkt en wat de verschijnselen zijn van deze Harddrug. In dit werkstuk wordt alles uitgelegd wat je zou willen weten als je XTC wil slikken en wat je dan moet doen , maar ook vooral wat je niet wil doen. Ook wordt er uitgelegd waar XTC vandaan komt en wat erin zit , er zit ook een stukje geschiedenis bij.

Veel plezier met het lezen van ons werkstuk

Hoofdstuk 1

Wat is XTC?

XTC is een pepmiddel en maakt je energiek. Als je een pil hebt genomen beland je in een soort roes. Je voelt je heel relaxed. Voor de wet valt XTC onder de harddrugs en het is dus verboden het in je bezit te hebben en erin te handelen. De echte naam van XTC is MDMA . XTC is afgeleid van amfetamine (speed). Bij XTC treedt tolerantie op, dat betekent dat als je het vaak slikt je steeds meer nodig hebt om hetzelfde gevoel te krijgen als de eerste keer.Waar komt XTC oorspronkelijk vandaan?

Alle drugs komen oorspronkelijk uit de natuur. XTC is uitgevonden in het laboratorium en is een chemisch middel.

Hoofdstuk 2

Wat zijn de effecten van het slikken van XTC?

De effecten kunnen heel erg verschillen per persoon,

het hangt af van de hoeveelheid en je conditie maar over het algemeen heeft XTC een oppeppend effect. Als je een pil geslikt hebt duurt het tussen de 20 en 60 minuten voor hij gaat werken. Een pil werkt tussen de 4 en 6 uur.

Lichamelijke effecten: Je lichaamstemperatuur en bloeddruk gaan omhoog na het slikken van een XTC pil. Ook worden je pupillen groter en gaat je hartslag sneller. Soms krijg je een stijf gevoel in je kaken en een droge keel en mond. Je kan er ook heel erg misselijk van worden en de controle over je bewegingen van kwijtraken.

Geestelijke effecten: Je wordt energieker, je bent helderder, alert en je voelt je ontspannen. Ook voel je je losser en krijg je een beetje een verliefd gevoel. Je voelt je sneller verbonden met mensen en vertrouwt mensen eerder. Je kan je ook sneller tot iemand aangetrokken voelen dan je normaal zou doen.

XTC kan nog lang nawerken, Bij de een heel lang bij de ander kort, de een voelt zich de volgende dag nog heel ontspannen en relaxed de ander voelt zich leeg en is erg moe. Een neerslachtige stemming kan soms nog wel 5 dagen duren.Wat zijn de risico's op lange en wat op korte termijn?

Risico's op korte termijn:

XTC gebruiken heeft meer risico's dan de meeste mensen denken.

* Als je XTC slikt tijdens het uitgaan kan je uitgedroogd raken van het vele dansen terwijl je dat niet in de gaten hebt.

* Als je XTC koopt dan weet je niet zeker of het wel zuivere XTC is want in heel veel pillen zitten andere stoffen die goedkoper in te kopen zijn zodat de verkoper meer winst maakt.

* Als je vaak gebruikt kun je ook na 1 pil al hevig ziek worden, waarbij je soms het idee hebt dat je dood gaat.

* In sommige gevallen kan je allergisch reageren op XTC en kan je daardoor ernstig ziek worden of zelfs overlijden.

* Als je zwanger bent of dat wilt worden is het heel slecht om XTC te gebruiken.

* Als je een ziekte hebt zoals epilepsie, suikerziekte astma, een hoge bloeddruk of een hartkwaal is XTC gebruiken levensgevaarlijk.

* Door XTC voel je je snel tot iemand anders aangetrokken en omdat je door XTC ook heel 'zorgeloos' bent denken veel mensen er niet aan om een condoom te gebruiken terwijl ze dan wel kans hebben op aids en andere geslachtsziekten.

* Als je XTC gebruikt hebt kun je beter niet meer rijden want het is net als drank je kan je niet meer goed bij de weg houden.

* XTC kan ook lijden (bij vrouwen) tot menstruatiestoornissen.

Risico's op langere termijn:

- Het zou kunnen dat hevig gebruik van XTC op langere termijn schadelijk is voor de lever en de hersenen.

Hoofdstuk 3Hoe wordt XTC gemaakt?XTC wordt gemaakt in het laboratorium en koop je als pil. Het wordt gemaakt van producten uit de natuur.Hoe moet je het gebruiken?

XTC wordt vooral geslikt door jongeren als ze aan het uitgaan zijn. Tuurlijk is het nooit helemaal veilig om XTC te slikken maar je kan wel zorgen dat de risico's wat minder groot zijn. XTC koop je als pil. Je moet hem gewoon inslikken. Hier zijn wat tips om het gebruik van XTC wat veiliger te maken.

- Je kan je pillen laten testen of het echt XTC is en er geen andere stoffen in gedaan zijn

- Niet meer dan 1 pil per maand gebruiken

- Niet meteen een hele pil maar eerst een half of een kwart.

- Niet in combinatie met alcohol of andere drugs, ook niet met medicijnen

- Je moet je goed voelen als je een pil neemt.

- Niet meer fietsen of autorijden als je geslikt hebt.

- Na gebruik goed eten en veel rust nemen.

Slotwoord

Wij vonden het erg leuk om dit werkstuk te maken omdat we erg veel over hebben gevonden en we weten nu veel meer over XTC. We weten nu ook dat wij het niet gaan slikken omdat het best wel nare bijwerkingen heeft.Bronnen :

http://www.google.nl