Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

De liftster - Theo Hoogstraaten

Werkstuk Nederlands


Niveau: 2 VWO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 5743 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen


Boekverslag Nederlands

De titel van dit boek is: “De liftster.” Het is geschreven door Theo Hoogstraaten. De uitgeverij van dit boek is: Sjaloom.

Het eerste jaar van uitgave is 1997.

Er stond niet in het boek welke druk het was, dus dat heb ik niet kunnen vinden.

Het boek heeft 144 bladzijdes en een redelijk normaal lettertype.

Dit verhaal is een detective. Er hoort dus het volgende etiket bij:

Op het etiket zie je een vergrootglas en een voetspoor. Bij een detective wordt er ook altijd naar voetsporen gezocht.

Dit verhaal hoort echt bij het etiket, omdat het ook een detective is, er wordt namelijk een moord onderzocht.

De hoofdpersoon in dit verhaal is Melanie Kuijper. Ze is 15 jaar, maar ziet er ouder uit dan haar leeftijdsgenoten. Ze heeft kort blond haar en blauwe ogen.Melanie heeft een aardig karakter, maar is snel jaloers. Ze is erg zeker van haar zaak en neemt heel bewust besluiten. Ook is ze erg zelfstandig en is ze goed in het regelen van dingen.Nu ga ik iets vertellen over de bijpersonen:Rino Versluis: Het vriendje van Melanie. Met hem gaat ze samen op vakantie. Rino is een knappe jongen van 19 jaar. Hij heeft licht krullend haar en opvallend kleine ogen en een klein brilletje op zijn neus. Hij laat zich makkelijk om de tuin leiden.Anouk Verberne: Anouk is een lang meisje, met geblondeerd haar en zwaar opgemaakte ogen. Anouk is een spontane meid. Ze is heel zelfverzekerd en durft veel. Anouk is ook arrogant, ze kijkt neer op andere mensen en ze is soms een beetje eigenwijs. Maar diep van binnen is Anouk een emotioneel meisje dat erg veel heeft meegemaakt.Rechercheur Mees Vink: Mees Vink is een man met rossig haar, en sproeten. Hij komt als een slome hark over, maar is een van de slimste rechercheurs van AmsterdamRechercheur Abdoel Achmani: Abdoel Achmani is een rechercheur van Marokkaanse afkomst. Hij heeft donkerbruine krullen en donkerbruine ogen. Door zijn vrouwelijke collega’ s wordt hij ook wel “de romantische Marokkaan” genoemd.Arno: Arno is een oudere man. Hij is de leider van een bende en baas van een sportschoolMilou Verberne: Milou is de tweelingzus van Anouk. Ze is betrokken bij de deal in de Bijenkorf. Ze heeft net als Anouk een rotleven gehad en wil opnieuw beginnen.

Het probleem van de hoofdpersoon:

Melanie gaat met haar vriendje Rino op vakantie, maar onderweg komen ze de liftster Anouk tegen. Anouk wil meerijden en Rino vind dat goed, maar Melanie niet! Want Anouk probeert Rino in te pikken en Rino heeft dat niet door. Daarom wil ze dat Anouk zo snel mogelijk weggaat.Het verhaal speelt zich af op meerdere plaatsen. Onder Andere:

• De Bijenkorf

• Interlaken, dat is een plaatsje in Zwitserland

• Op de camping, daar moeten ze overnachten omdat ze autopech hebben.Het verhaal speelt zich af in deze tijd, want er komen auto’s en mobieltjes in voor. Het verhaal speelt zich wel af vóór 2002, want er komen nog guldens in voor.De schrijver heeft denk ik wel een bepaalde bedoeling met dit verhaal. Ik denk dat hij bedoelt dat je nooit moet gaan liften en ook niet iemand die aan het liften is moet meenemen. Want voor je het weet is het een gevaarlijk persoon.

Ik vond dit boek erg spannend, werkelijk, leerzaam en overzichtelijk.Spannend omdat er telkens weer iets nieuws gebeurd. Je wilt het boek het liefst in één keer uitlezen.

Werkelijk omdat het grootste gedeelte van het verhaal echt kan gebeuren. Er zijn zoveel mensen die liften, en er kan zomaar een vervelend persoon bijzitten.

Leerzaam omdat je leert van dit verhaal. Je kunt er bijvoorbeeld uit leren dat je nooit zelf moet gaan liften, en dat het vaak ook niet verstandig is om iemand die aan het liften is mee te nemen.

Overzichtelijk omdat het verhaal erg goed te begrijpen was. De schrijver heeft het duidelijk geschreven, en je begreep meteen wat er gebeurde in het verhaal.Theo Hoogstraaten werd op 9 juli 1948 in Mijdrecht geboren. Hij studeerde aan de Pedagogische Academie en was daarna enige tijd onderwijzer op een basisschool. Hij besloot verder te gaan studeren, Nederlands en Geschiedenis, en werd na zijn afstuderen decaan havo/vwo aan een middelbare school in Alkmaar.Na zijn baan begon Hoogstraten met schrijven. Eerst schreef hij vooral schoolboeken voor Geschiedenis en Staatsinrichting, maar later ging hij ook spannende boeken, thrillers en crimi’s schrijvenTheo Hoogstraaten heeft ( nog ) geen prijzen gewonnen met zijn boeken, maar is wel al een paar keer genomineerd voor een prijs. Theo Hoogstraaten

Hieronder staan wat boeken die Theo Hoogstraaten geschreven heeft:• -1988- De ramp

• -1989- In verzet

• -1990- Het Nerthusmysterie

• -1991- IJzige poppen

• -1992- De sprong van de jaguar

• -1993- De verdwenen grenadier

• -1994- Het verraad loert

• -1995- Tussen twee vuren• -1996- Blind date

• -1996- De spiegelvrouw

• -1997- De liftster

• -1998- Verraderlijke vrienden

• -1999- Het oog van de duivel

• -2000- Hot spotIn de Bijenkorf wacht een vrouw op een Japanner die een pakketje moet ruilen in opdracht van ene Arno. De deal verloopt niet helemaal goed, omdat de Japanners niet mee werken. Zo wordt er een moord gepleegd in de toiletten.Rino en Melanie zijn een stel dat samen stiekem op vakantie gaat. Ze mogen niet van haar ouders en hebben een plan bedacht waarvan ze verwachten dat de ouders daarin trappen.

Ze gaan op reis en tijdens het wachten op Rino komt er een meisje naast haar zitten, Anouk. Rino vindt het niet erg dat Anouk een stuk meelift, maar Melanie vindt het niet leuk want Anouk flirt erg met Rino. Onderweg krijgen ze autopech en worden naar een camping gesleept.De volgende dag gaan Rino en Anouk naar het dorp en blijft Melanie op de camping op de monteur wachten. Ondertussen doorzoekt ze de rugtas van Anouk en vindt ze heel veel geld en een pistool. Wanneer Rino en Anouk terug zijn ontstaat er een erge ruzie. Melanie pakt haar tas en nog wat geld van Anouk en loopt weg. In het dorp wordt ze aangereden en komt in het ziekenhuis terecht. Doordat Melanie niet meer terug kwam zijn Rino en Anouk na een tijd weg gegaan.

Bij de grens gekomen moeten ze geld wisselen. Anouk gaat dat doen maar komt niet meer terug.Ondertussen in het ziekenhuis komen 2 rechercheurs Melanie vragen hoe ze aan zoveel geld komt. De rechercheurs gaan haar verhaal natrekken, maar hebben ook veel contact met de Nederlandse rechercheurs Abdoel en Mees. Abdoel en Mees doen onderzoek naar de moord op een Japanner. De Nederlandse Rechercheur Abdoel krijgt de opdracht om Rino te ondervragen, omdat ze denken dat Anouk wat met de moord op de Japanner te maken heeft. Kort nadat Abdoel in Zwitserland is gearriveerd wordt er een lijk gevonden in een meer. Rino moet het lijk identificeren, omdat ze denken dat het Anouk is. En Rino legt een verklaring af dat het dode lichaam van Anouk is. Later blijkt dat het lichaam van haar zusje is. Hij herkent haar en later wordt Rino ineens opgebeld door Anouk. Dat geeft hij door aan de rechercheurs. Het dode meisje, Minou, bleek de tweelingzus van Anouk te zijn. Arno was de vriend van Minou. En Minou moest soms klusjes voor hem opknappen. Het laatste klusje was met een Japanner. Die Japanner zou haar computerbestanden geven in ruil voor een tas met geld. Anouk en Minou nemen de tas met geld mee en vluchten. Anouk gaat liften en Minou gaat later met de trein. Arno dacht dat de Japanner hem belazerd had en heeft hem toen vermoord. Later kwam hij erachter en heeft hij Minou vermoord. En Anouk is in de gevangenis terechtgekomen en heeft uiteindelijk het hele verhaal daar aan Rino verteld.