Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

het gouden ei/ tim krabbé

Recensie Nederlands


Niveau: 3 HAVO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 6058 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Inhoudsopgave:

1: De titelbeschrijving

2: Mijn motivatie

3: De samenvatting

4: Mijn persoonlijke reactie

5: Mijn leeservaringen

6: Verwerkingsopdracht

7: Informatie over de auteurDe titelbeschrijving:

Tim Krabbé, Het gouden ei.

Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker, 1984.Mijn motivatie:

Ik ben op dit boek gekomen via een kennis van mij. Hij zei mij dat dit wel een interessant boek was om te lezen. Dus ik ben het gaan lezen en het is ook echt een goed boek.Samenvatting van het boek:De personages:Hoofdpersoon in het boek:Rex Hofman:

Rex is een man van 41 jaar oud. Hij heeft het heel moeilijk met de verdwijning van zijn vrouw. Hij is ook een serieus iemand. Toen hij na de verdwijning van Saskia hertrouwt met Lieneke komt hij er door een droom achter dat hij Saskia altijd in zijn hoofd zal houden.Bijpersonen:Saskia Ehlvest:

Zij is de vrouw van Rex en heeft claustrofobie. Als kind droomde ze opgesloten te zitten in een Gouden Ei. Zij word ontvoerd en gedood door Raymond.Raymond Lemorne:

Raymond is een aparte man. Hij heeft geen schuldgevoel en vraagt zich af hoe het is om van een flatgebouw af te springen. Als hij een keer iemand zijn leven red gaat hij zich afvragen hoe het is om iemand te vermoorden. Zijn beroep is scheikunde leraar. Hij heeft een vrouw en 2 kinderen.Lieneke:

Lieneke word de nieuwe vrouw van Rex na de verdwijning van Saskia. Ze is alleen belangrijk omdat ze bij Rex hoort.

De belangrijke gebeurtenissen:

Rare gedachten hebben is iets dat Raymond Lemorne al zijn hele leven bezig houd. Toen hij nog jong was is hij van een flatgebouw afgesprongen puur om te merken hoe dat is. Hij wordt scheikundeleraar van beroep van als hij wat ouder is red hij een kind. Hij wil nu weten hoe het is om iemand van zijn of haar leven te beroven. Hij bedenkt een plan en gaat het uitvoeren. Hij heeft een oud vakantie huisje die hij gaat “opknappen”. Ondertussen maakt hij het huisje klaar voor zijn toekomstige slachtoffer. Om te oefenen of hij wel in staat zou zijn heeft hij twee kampeerders doodgeschoten. Zijn plan is om bij een tankstation een vrouw te vragen of die zijn aanhanger wil helpen aankoppelen. Dat mislukt de eerste paar keer niet maar dan is het raak.

Rex en Saskia gaan op vakantie. Ze gaan naar het Middellandse Zee gebied. Als ze onderweg stoppen bij een tankstation gaat Saskia iets te drinken halen. Saskia wordt onderweg aangehouden door een man(Raymond) die aan haar vraagt of zij even wil helpen met het aankoppelen van zijn aanhanger. De man heeft zijn arm in een mutella. Ze vindt het wel goed en loopt met de man mee. Saskia is geïnteresseerd in een grote sleutelhanger met een R er aan vast. De man vertelt dat hij een vertegenwoordiger is. Opeens wordt er een doek voor Saskia haar mond gedaan en alles word wazig voor haar. Als ze na een poos niet terug komt wordt Rex ongerust en gaat in de winkel kijken waar ze uithangt. De mensen in de winkel zeggen haar niet gezien te hebben en ook bij het hotel waar ze zouden verblijven heeft niemand haar gezien. Na een tijdje is er nog steeds geen spoor van Saskia en Rex besluit dat hij moet proberen de draad weer op te pakken. Acht jaar later heeft hij een nieuwe vriendin. Als ze samen op vakantie gaan vraagt hij haar ten huwelijk en zij zegt: “Ja!”. Een poosje later krijgt Rex nachtmerries over Het Gouden Ei net zo als Saskia vroeger had. Hierdoor merkt hij dat hij Saskia en het gebeuren er om heen nog niet los kan laten. Terug van vakantie start hij een grootschalige opsporingsactie. Hij plaatst krantenberichten en vraagt iedereen die Saskia toen heeft gezien om zich bij hem te melden. Na een paar dagen meldt zich ene Raymond Lemorne bij Rex. Hij zegt alles te weten en wil het ook wel vertellen. Er zit echter één voorwaarde aan vast: hij moet hetzelfde ondergaan als Saskia. Rex wil zo graag weten wat er gebeurd is dat hij besluit op het aanbod in te gaan. Raymond neemt Rex mee naar het benzinestation van toen en laat hem slaapmiddel innemen. Vervolgens vertelt Raymond het hele verhaal aan Rex over wat er gebeurd is met Saskia. Rex dommelt weg in slaap en als hij wakker word ligt hij op een matras in een doodskist. Van Saskia noch Rex is ooit iets vernomen!

Wanneer spelen deze gebeurtenissen zich allemaal af:

Deze verhalen spelen zich en verschillende tijden af. Hoofdstuk 1 in 1975, hoofdstuk 2, 4 en 5 in 1983 en hoofdstuk 3 van 1950 tot 1975.Hoe is het verhaald opgebouwd:

Het verhaal is niet chonologisch vertelt. Maar daardoor wordt de spanning in het verhaal alleen maar groter.

Mijn persoonlijke reactie:

Het is een leuk boek om te lezen. Ik ben nu van plan om de film ook nog te gaan kijken. Maar ik heb het toch wel vreemd gevonden dat Rex en Saskia niet meer bij elkaar kwamen. Want dat is toch meer een “happy ending”.

Mijn leeservaringen:Onderwerp:

Ik vind het onderwerp een beetje apart want wie wil er nou iemand vermoorden om zichzelf uit te testen maar de spanning enz. is wel heel goed in het verhaal.Gebeurtenissen:

De spannende gebeurtenissen zijn mooi verteld. Ze gebeuren heel snel en daardoor wordt de spanning al groter.Personages:

Ik vind Rex, Lieneke en Saskia gewoon leuke personages maar ik vind Raymond Lemorne echt een ziek persoon. Iemand die iemand anders wil vermoorden om zich zelf op de proef te stellen is niet goed bij zijn hoofd en moet volgens mij naar een psychiater.Bouw:

De bouw is niet chronologisch. Soms is het even iets lastiger om te begrijpen maar als je het eenmaal snapt maakt het de spanning alleen maar groter!Taalgebruik:

Het is geen boek met moeilijke woorden of zinnen. Ik kon alles wel goed gebruiken.Waarom dit boek:

Zoals ik in het begin ook al heb gezegt ben ik op dit boek gekomen via een kennis. Hij heeft mij vertelt dat het een mooi boek is en dat is het ook. Dus dat is de reden waarom ik voor dit boek heb gekozen.