Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Baantjer/ De moord in extase

Recensie Nederlands


Niveau: 3 HAVO

Taal:

Opmerking:


Bekeken: 5461 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Inhoudsopgave:

1: De titelbeschrijving

2: Mijn motivatie

3: De samenvatting

4: Mijn persoonlijke reactie

5: Mijn leeservaringen

6: Verwerkingsopdracht

7: Informatie over de auteurDe titelbeschrijving:

A.C. Baantjer, De Cock en de moord in extase.

Uitegeverij De Fontijn BV, 1982.Mijn motivatie:

De reden waarom ik een boek van de Baantjer serie heb gekozen is omdat ik helemaal gek ben op de tv series. En ik heb nog nooit een boek gelezen van Baantjer dus ik ben er maar gewoon in begonnen.Samenvatting van het boekDe personages:Hoofdpersoon in het boek:Rechercheur de Cock:

De Cock is een oude grijze rechercheur van ong 60 jaar. Hij heeft een lekker rustig karakter en heeft goede vrienden in de onderewereld. Hij wacht alles af en is niet fel.Bijpersonen:Rechercheur Vledder:

Hij is de collega van De Cock en is nog een jonge soepele rechercheur. Hij word soms heel ongeduldig en word brutaal. Ook kan hij de mysterieuze manier van denken van De Cock ook niet altijd helemaal begrijpen.Peter Shot:

Hij is een gevluchte Amerikaanse junk die behoorlijk aggresief kan zijn. Het rare is dat hij helemaal niks met de moord te maken heeft. Monique van het Veer zag hem als de perfecte misdadiger voor die overval.Peter van der Duin:

Hij is een vrijbuiter die waarschijnlijk z´n hele leven vrijgezel zal blijven. Totdat hij Monique van het Veer ontmoet. Zij krijgt hem zelfs zo ver om een overval te plegen op de geldtransport. Vroeger reed Peter samen met Martin van der Meulen op de geldtransport.Martin van der Meulen:

Hij is de vermoorde geldtransport chauffeur. Hij had geen strafblad en had 2 kinderen.

Monique van het Veer:

Zij is de bedenker van alles wat er in het boek gebeurd. Ze is heel zelfingenomen en heeft veel kapsones. Het boek zegt ook dat ze een goeduitziende vrouw is.Richard van Slooten:

Een van de overvallers van de geldtransport. Hij was voor De Cock en Vledder de eerste verdachte in hun zaak. Hij is kort daarop vermoord.Moeder Richard van Slooten:

Moeder van een van de overvallers. Zij weet meer van de overval maar wil niks vrijgeven aan De Cock en Vledder.De belangrijke gebeurtenissen:

Het boek begint met een overval op een geldtransport op de Geldersekade. Er werd een geldtransportwagen klemgereden waarbij 3 miljoen gulden buit werd gemaakt. De wagen werd klemgereden door een witte Alfa Romeo. De overvallers legden het geld in de vluchtwagen. Toen dat was gedaan liep 1 van de 2 overvallers terug en schoot 2 kogels door het hoofd van Martin van der Meulen, de chauffeur van de geldtransportwagen. Daarna zijn de overvallers gevlucht met hun Alfa Romeo.

Op de zaak werden gezet Dick de Cock en Dirk Vledder. Hun opdracht was om de overvallers en de 3 miljoen gulden te vinden. Ze gingen eerst uitzoeken of de vermoorde transporteur Martin van der Meulen een strafblad had, wat niet het geval bleek te zijn. Al snel werd de witte Alfa weergevonden. Op die Alfa werden ook een aantal vingerafdrukken gevonden. Na die onderzocht te hebben kwamen ze erachter dat die van Richard van Slooten waren. Dat was een autodief die al eens eerder met De Cock en Vledder in aanraking was geweest. Ze waren er inmiddels ook achter gekomen dat er meerdere vluchtauto’s zijn gebruikt. De al bekende witte Alfa Romeo maar ook de gejatte blauwe Jaguar. Vledder en de Cock gingen bij de moeder van Richard van Slooten langs te gaan. Ze konden haast wel merken dat de moeder meer wist. Ze zei dat ze haar zoon niet ging veraden en hield dus verder ook haar mond. Toen ze verder geen informatie meer los konden krijgen gingen ze terug naar het bureau. Daar aangekomen merkten ze dat ze visite hadden. Er wachtte een mooie vrouw op hun, genaamd Monique van het Veer. Ze zei de verloofde te zijn van Richard van Slooten en alles maar dan ook alles van de overval af te weten. Dat wist ze volgens haar omdat ze bij de besprekingen aanwezig zou zijn geweest. Ook vertelde ze aan de rechercheurs dat het nooit de bedoeling zou zijn geweest om iemand te vermoorden. Ze zei dat Peter Shot, de andere overvaller, geschoten zou hebben want Richard zou dat volgens haar nooit doen. Peter Shot was uit Amerika gevlucht omdat hij verdacht werd op de moord van een agent.

Nadat de vrouw weer was vertrokken kregen de rechercheurs een bericht binnen dat het lichaam van Richard van Slooten dood was aangetroffen. Het lichaam lag in Doldersum in de provincie Drenthe. Daar zouden de 2 waarschijnlijk heen gevlucht zijn. Richard was op dezelfde manier vermoord als de Martin van der Meulen. Met kogels door zijn hoofd. De Cock vermoedde dat Martin Vermeulen iets met de overvallers te maken had omdat anders de overvallers niet terug waren gegaan om hem dood te schieten. Hij dacht dat Martin de overvallers misschien wel herkent had en wist wie het waren. Op de begrafenis van Martin ontmoeten ze Peter van Duin. Hij was de ex-werkcollega van Martin. Hij vertelde dat ze eerst samen naar Tsjecho-Slowakije gingen voor transport. Maar Martin wou een maand voor de overval niet meer daar naar toe. Hij zij dat hij zijn vrouw niet vertrouwde. Hij vermoedde dat ze een verhouding had met zijn baas. Ook zei Peter dat Martin op de dag van de overval niet eens op de Geldersekade aanwezig hoorde te zijn. Dat betekende dat Martin van zijn route was afgeweken en dat er waarschijnlijk opzet in het spel was. Peter van Woudrichem werd een verdachte want hij bepaalde waar de wagens allemaal langs gingen. Hij was namelijk de directeur van het transportbedrijf. Opvallend aan de begrafenis van Richard van Slooten was dat zijn moeder er niet eens aanwezig was. Toen De Cock en Vledder dit hoorden zijn ze naar het huis van mevrouw Van Slooten toe gegaan en vonden haar daar dood. En wéér op de zelfde manier vermoord als haar zoon en Martin van der Meulen. Een poosje later werd het lichaam van Peter Shot gevonden. Hij zou overleden zijn aan een overdosis heroïne. Maar de lijkschouwer zij dat hij er wel heel slecht uitzag en ging verder onderzoeken. Hij kwam erachter dat de heroïne vergiftigd was. Maar dit was niks raars omdat de laatste tijd wel meer mensen aan vergiftigde heroïne overleden waren. De Cock moest van de commessaris stoppen met het onderzoek maar het zat hem allemaal nog niet helemaal lekken dus is hij gewoon verder gegaan. Dat is maar goed ook want Peter Shot bleek de overval helemaal niet gepleegd te kunnen hebben omdat hij al een tijdje vergiftigde heroïne had dat je spieren aantaste. Dus hij was niet in staat de overval te plegen. Eerder was er een pop gevonden in klededracht bij mevrouw Van Slooten. Die was gestolen en de aanwijzingen liepen naar Monique van het Veer. De Cock besloot haar te achtervolgen en ze reed naar een boerderij. Door een megafoon liet de politie weten dat ze er waren. En op dat moment kwam de blauw Jaguar uit een garage rijden en botste tegen de politie auto’s en vloog vervolgens in de brand. Monique van het Veer en de dader lagen samen toe te kijken hoe hun 3 miljoen gulden verbrandde. De dader was Peter van der Duin!Wanneer spelen deze gebeurtenissen zich allemaal af:

Het verhaal speelt zich vooral af in Amsterdam. Op het bureau of bij iemand thuis. Soms gaan de rechercheurs buiten de stad kijken. Het verhaal zou zich ongeveer in deze tijd kunnen afspelen. Er zijn geen dingen die er op wijzen dat het per se rond de jaren 80 gebeurd moet zijn, toen het boek geschreven is. Het verhaal duurt ongeveer 3 weken tot een maand.Hoe is het verhaald opgebouwd:

Er zijn enkele tijdsprongen, bijvoorbeeld wanneer de 1e moord is gepleegd en dan zit je opeens in het kantoor van De Cock. Aan het eind van het verhaal is er een flashback, waarin verteld hoe de moordenaar te werk is gegaan. Het is dus niet chronologisch.

Mijn persoonlijke reactie:

Ik vind en vond het boek zeker de moeite waard om te lezen. Je kunt er ook makkelijk inkomen. Het is niet zo dat je eerst alle voorgaande boeken gelezen moet hebben om dit boek te kunnen begrijpen.Mijn leeservaringenOnderwerp:

Zoals ik in de Motivatie ook al gezegt heb ik kijk ook altijd naar Baantjer op tv en naar andere misdaad series. Het onderwerp spreekt mij dus wel aan.Gebeurtenissen:

De gebeurtenissen zijn zo als ze horen te zijn. Spannend en snel.Personages:

Om te beginnen ik vind De Cock een mysterieus type. Hij houd in de tv-series ook veel voor zich, hij loopt nergens mee te koop. Hij is ook heel rustig.Bouw:

De bouw is chronologisch en dat vind ik ook kloppen. Als dit verhaal anders opgebouwd zou zijn zou dat veel verwarring opleveren tijdens het onderzoek.Taalgebruik:

Niet veel moeilijke woorden en gewoon alledaagse zinnen. Af en toe word er een keertje gevloekt. Maar heel zelden.Waarom dit boek:

Dit boek heb ik gekozen omdat ik graag naar de tv-series van Baantjer op tv kijk en ik wou ook wel eens een boek proberen. Dus nu moesten we toch al boeken lezen dus daarom heb ik deze gekozen. Mijn oom heeft hem al eens gelezen en die zei dat het een van de mooisten is van Baantjer.