Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

De Ingreep/ Jan Kremer/ misdaad,actie

Recensie Nederlands


Niveau: 3 HAVO

Taal:

Opmerking: Dit is een boekverslag/recensie voor 3 havo..
Cijfer: Weet ik nog niet


Bekeken: 4722 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Inhoudsopgave:

1: De titelbeschrijving

2: Mijn motivatie

3: De samenvatting

4: Mijn persoonlijke reactie

5: Mijn leeservaringen

6: Verwerkingsopdrachten

7: Informatie over de auteurDe titelbeschrijving:

Jan Kremer, De ingreep.

Uitgeverij Ellessy, 1999.Mijn motivatie:

Als hoofdonderwerp van mijn boekverslagen heb ik misdaad gekozen. Dit boek past daar dus heel goed bij. Ik heb niet alleen gekeken of het boek over misdaad ging, maar het moest ook een mooi verhaal zijn om te lezen. Dit leek mij een heel mooi boek omdat het mij zeer interesseert.Samenvatting van het boek:De personages:Hoofdpersoon in het boek:Alex Dewinter

De hoofdpersoon van dit boek heet Alex Dewinter. Hij is de Rechter-Commesaris van Arnhem. Hij moet in het verhaal op verzoek van de burgermeester een geheim onderzoek instellen naar corruptie in het gemeente bestuur van Arnhem. Tijdens het lezen word leer je hem steeds beter kennen.Belangrijke bijpersonen:Alice Dewinter:

Zij is de vrouw van Alex Dewinter. Ze is architect van beroep in een plaats dichtij Arnhem. Ze ontwerpt catamarans en andere boten met meerdere rompen. Je hoort niet zo veel over haar in het boek.Willem Jansen:

Willem Jansen is een manusje-van-alles bij het Arnhemse Paleis van Justitie. Als hij per toeval een gesprek afluisterd tussen een projectontwikkelaar en topambtenaar Jeroen van Ingen over het betalen van smeergeld. Hij denkt ze hiermee te kunnen afpersen. Wat hem al bijna in het begin van het boek fataal word. Hij is een van de redenen waarom er een geheim onderzoek word ingesteld.Arthur te Mabel:

Dit is de corrupte aannemer in het verhaal. Hij word door Willem Jansen afgeperst voor 4 ton. Hij heeft al meerdere ervaringen met corruptie maar geen ervaringen met afpersing. Daarom laat hij zijn hulpje Theo Mannet dit zaakje ook oplossen. Arthur lijkt een koelbloedig iemand maar aan het einde van het boek merk je wel dat hij een bang word en domme dingen gaat doen.Theo Mannet:

Dit is het hulpje van Theo Mannet. Hij is een ex-commando dus kent wel aardig wat vechttechnieken die hij ook zeker zal gebruiken. Hij is een eenzaam persoon en woont alleen in een flat waar hij op zijn balkonnetje cactussen kweekt.Claudia Feith:

Ex-collega van Alex Dewinter die nu een baan heeft als hoofd van de RCID, Regionale Criminele Inlichtingendienst. Ze helpt Alex met het verkrijgen van informatie over bepaalde zaken in het onderzoek. Je zou tijdens het lezen soms haast denken dat ze een oogje heeft op Alex Dewinter.Burgermeester Wilfried Huisman:

Dit was in de tijd van het boek de burgermeester van Arnhem en hij was ook de geen die Alex Dewinter en Ian van Voort het onderzoek lieten doen naar corruptie in het gemeente systeem. In het boek lees je over hem dat hij aardig wat connecties heeft en ook behoorlijk wat drank drinkt. Elke keer als hij visite heeft drinkt hij wel een paar borrels achter elkaar. Hij is ook geen burgermeester zo als anderen. Hij houd niet van linten doorknippen wat de voorgaande burgermeester wel heel veel deden.Ian van Voort:

Dit is de inspecteur met wie Dewinter het onderzoek verricht. Hij krijgt aan het einde van het boek een promotie en gaat weg uit Arnhem.Jeroen van Ingen:

Hij is de ambtenaar die samen met Athur te Mabel word afgeperst. Alleen hij overleeft het maar een paar hoofdstukken.Bennie Robbemonte:

Dit is een goede vriend van de familie Jansen. Nadat Willem Jansen vermoord is zet hij de afpers praktijken van zijn vriend voort. Wat hem duurt komt te staan. Hij word vermoord door Theo Mannet.Harry Jansen:

Broer van Willem Jansen. Hij heeft Bennie een klein beetje geholpen met het afpersen. Hij woont bij zijn zus op de camping.Lea Jansen

Zus van Willem Jansen. Zij heeft een rustige camping aan een rivier. Ze lijdt een rustig leven totdat alles wat in dit boek staat plaatsvindt.Mevrouw Jansen:

De moeder van Willem Jansen van wie geen voornaam wordt vertelt. Zij is heel erg aangedaan van de praktijken van haar zoon dat altijd een buitenbeentje is geweest en nu zoiets heeft gedaan!Belangrijke gebeurtenissen:

De 1e belangrijke gebeurtinis is dat Willem Jansen het gesprek tussen ambtenaar Jeroen van Ingen en Arhur te Mabel afluisterd. Wat hij hoord is schrikbarend. Hij hoord dat ze het hebben over losgeld, veel losgeld. Hij besluit het bandje uit het afluisterapparaat mee te nemen en er geld voor te gaan vragen. 4 ton besluit hij er voor te vragen. De transactie zal plaatsvinden op het treinstation waar net een verbouwing gaande is. Willem Jansen stopt het bandje in een ander kluisje dan afgesproken. Zijn plan was om Te Mabel nog even in angst te laten zitten. Als hij het station afloopt met de inmiddels verkregen 4ton loopt hij naar zijn auto aan de overkant van de straat. Hij word oppeens vastgegrepen. Een grote gespierde man staat achter hem. Vervolgens word hij helemaal in elkeer geslagen. Maar omdat hij hartproblemen heeft begeeft zijn hart het door de harde klappen die hij te voorduren krijgt. De grote man schrikt zich een hoedje als hij een auto hoord aankomen. Als hij opkijkt ziet hij dat het een politie auto is. Hij verschuilt zich snel uit de voeten en maakt dat hij wegkomt. De politie ging bij de auto kijken en constateerde dat Willem Jansen dood was.

Als de aanemer samen met zijn hulpje, Theo Mannet,(die net Willem Jansen doodgeslagen heeft) gaat kijken bij het kluisje waar het bandje in zou moeten liggen komen ze erachter dat er niks in het kluisje zit. Dat betekend dat het bandje nog ergens is en zij weten niet waar. Als ze op het nieuws zien dat het Willem Jansen is die doodgeslagen hebben besluiten ze om verder onderzoek te doen en gaan eens een kijkje bij hem thuis nemen. Maar daar vonden ze niks.

In deze jaren zou er in Arnhem een nieuw gedeelte gebouwd worden waar wel eerst een ouder gedeelte voor plaats zou moeten maken. Het nieuwe stuk heette “Arnhem Centraal”. Alex Dewintet keek samen met een groep andere mensen naar een gebouw dat binnen enkele minuten opgeblazen zou worden. Ze stonden achter dranghekken zodat er niets mis zou kunnen gaan. Burgermeester Huisman is daar ook aanwezig. Hij mocht op de knop drukken om het grote project van start te laten gaan. Alex en burgermeester Huisman waarin in de loop der jaren vrienden geworden. Na deze bijeenkomst vraagt burgermeester Wilfried Huisman Alex Dewinter mee naar zijn huis en geeft hem de opdracht om in het geheim een onderzoek te starten naar de corruptie in zijn gemeente. Alex kan niet weigeren omdat hij nog in het krijt staat bij de burgermeester want die heeft hem een paar jaar geleden geholpen bij een affaire waarbij hij er niet zo goed voor stond. DeWinter werkt in dit onderzoek samen met Ian van Voort. Als ze een poosje bezig zijn met het onderzoek loopt Alex Claudia Feith tegen het lijf. Zij is hoofd van de RCID en is een vriend van Alex. Hij vertelt haar over het onderzoek en zij gaat hem helpen met het vinden van informatie. Als snel komen ze Arthur te Mabel en zijn hulpje op het spoor. Maar die heeft wel andere problemen aan zijn hoofd. Er is weer een afpersingsbrief binnengekomen maar dit keer voor een half miljoen. Als hij op een dag naar huis rijd merkt hij dat hij gevolgt word. Maar het was een vergissing want de motor ging de andere kant op. Toen ze thuiskwamen zagen ze een onbekende auto staan. Theo Mannet stapte uit en deed het achterportier van zijn baas open zodat die ook gemakkelijk kon uitstappen. Als Theo Mannet naar de deur van het huis toeloopt vliegt de deur open en word hij tegen de grond geslagen. Vervolgens krijgt Te Mabel ook een stoot tegen zijn hoofd en de inbreker gaat weer naar binnen. Theo vliegt erachteraan maar had niet verwacht dat deze inbreker dezelfde vechttechnieken als hem kende. Zelfs nog wat beter. Theo en Arthur krijgen die dag allebei een flink pak slaag alleen kunnen ze niet naar de politie want die zouden allemaal illegale dingen in hun huis vinden.

De volgende dag krijgt Alex Dewinter een pakketje op zijn bureau gebracht door zijn griffier. Hij opent het pakketje en vind een cassete bandje. Hij gaat op zoek naar iets waarop hij het kan afspelen. Na het geluisterd te hebben gaat hij naar de burgermeester en die geeft het bevel om Arthur te Mabel te arresteren. Ze kunnen hem nu alleen aanklagen voor corruptie want ze hebben nog geen bewijs voor moord en dat zullen ze waarschijnlijk ook niet vinden want zijn hulpje heeft alleen iemand vermoord. Als Theo en Arhur erachter komen dat Bennie Robbemonte, een goede vriend van de familie Jansen, verder is gegaan met de afpersing besluit Theo Er maar een kijkje te nemen. Hij sluipt het huis binnen en constateerd dat er niemand in huis is. Bennie woont in op een bovenverdieping in een oude schuur. Het is één grote ruimte met afscheidingen door kasten en andere voorwerpen. Theo wacht op het bed van Bennie. Hij heeft goed zicht op de deur en Bennie kan elk moment binnenkomen om zijn slang te gaan voeren. Als Bennie binnenkomt loopt hij gelijk door naar zijn slang in een groot aquarium zonder water. Hij doet de deksel open en plots word hij gestoord. Theo gebied hem zijn handen om hoog te doen maar hij heeft de slang vast dus Theo vuurt het pistool af op het aquarium. De slang schrikt daarvan en probeert Bennie te wurgen. Thoe had niet op deze reactie gerekend dus hij wil gaan helpen en schiet het hoofd van de slang eraf! Het hoofd vliegt eraf maar in plaats van los te laten word het nog strakker om Bennie’s lichaam en hij stikt. Theo maakt dat hij er weg komt maar ruimt eerst zijn achtergelaten sporen op.

Op dat moment is Alex op een conferentie en wil hij net met Claudia een sigaretje gaan roken. Als hij beneden in de hal van het grote gebouw is zegt de vrouw achter de bali tegen hem dat er voor hem gebeld is door ene mevrouw Jansen. Alex rent samen met Claudia naar haar auto en pakt zijn mobiel hij belt mevrouw Jansen op en die vertelt hem in paniek dat Benie al een paar uur te laat terug is. Dewinter neemt het zekere voor het onzekere en laat Claudia een politie team oproepen om naar het huis van Bennie Robbemonte te gaan. Onderweg rijden ze langs het huis van mevrouw Jansen en zien Theo Mannet daar net naar buiten lopen. Ze verschuilen zich allemaal en ze verrassen hem en rennen met getrokken pistolen op Theo af. In schrik rent Theo naar zijn auto en scheurt er van door! Er volgt een lange achtervolging totdat ze bij het nieuwbouw gedeelte van arnhem zijn. Theo geeft meer gas en rijd een tunnen voor een trein in die nog in aanbouw is. Alex rijdt erachteraan maar remt heel hard als hij ziet dat en een buis dwars door de tunnel loopt op ongeveer 1 meter hoogte. Theo ziet deze buis niet en rijd er met zijn auto volop tegenaan. De knal die hij maakt is zo hard dat zijn lichaam het begeeft. Vervolgens doen ze een huiszoeking bij de familie Jansen en vinden 500.000 gulden aan losgeld. Alledrie de afpersers zijn dood en de moordenaars ook. Alex Dewinter krijgt promotie en alles eindigt goed. Ook voor mevrouw Jansen.Wanneer spelen deze gebeurtenissen zich af:

Dit verhaal speelt zich af in Arnhem. Ik weet niet precies wanneer maar het zou me niet verbazen als het in deze tijd zou gebeuren.Hoe is het verhaal opgebouwd:

Het verhaal is opgebouwd in chronologische volgorde. Af en toe word er teruggekeken om daarbij een betere uitleg te geven over de achtergrond van een persoon.Persoonlijke reactie:

Ik vind het een heel boeiend boek. Je kunt goed merken dat de schrijver heeft geprobeerd het spannend te laten zijn wat ook heel goed gelukt is. Het is een mooi en duidelijk verhaal. Een echte aanrader!

Mijn leeservaringen:Onderwerp:

Het onderwerp spreekt mij heel erg aan. Ik ben wel een type dat van spanning en actie houd.Gebeurtenissen:

Dit boek bestaat vooral uit spannende gebeurtenissen. Zoals in het begin gelijk al Willem Jansen die aan het afluisteren is met een hitech apparaat. Je weet dan nog niet wie het is en dat geeft je al een reden om door te lezen. De gebeurtenissen zijn meestal spannend en/of raadselachtig.Personages:

De personages in het boek zijn heel verschillend. De een is wat gemakkelijker te begrijpen dan de ander maar over het algemeen zijn de personages wel duidelijk en interessant.Bouw:

De bouw van het verhaal is voornamelijk in chronologische volgorde. De flashbacks af en toe zijn soms verwarrend want dan ben je de draad even kwijt in het verhaal. Dat heb ik dan ook 2 of 3 keer moeten lezen voordat ik zo’n stukje snapte.Taalgebruik:

Het taalgebruik is redelijk alledaags. Behalve als er een rechter of een ander hooggeplaatst iemand aan het woord is. Dan moet je wel even moeite doen om het te begrijpen want die mensen die praten veel formeler. Af en toe word er ook wel eens gevloekt.Waarom dit boek:

Ik heb dit boek gekozen omdat het me wel aansprak en ik had het nodig voor school. Met misdaad enz. dat is wel een boek voor mij. In de bieb zag ik dit boek en heb ik eerst even een paar bladzijden gelezen. Het leek me wel interressant dus ik heb het meegenomen.