Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

§13,14,15

Aardrijkskunde


Niveau: 2 HAVO VWO

Taal:

Opmerking: De Geo ( 2 havo/vwo)


Bekeken: 2826 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Aardrijkskunde §13, §14, §15§13 De bevolking groeitBelangrijke kenmerken van de bevolking van Nederland zijn het aantal inwoners en de bevolkingsgroei. Oorzaken van bevolkingsgroei kunnen verschillende dingen zijn:

- geboorte

- sterfte

- vestiging

- vertrekVeel mensen uit het buitenland zijn naar Nederland verhuisd. Ze zijn hier blijven wonen en hebben kinderen gekregen. Die mensen en hun kinderen heten allochtonen. Een allochtoon is iemand van wie 1 of beide ouders in het buitenland zijn geboren. Als je ouders allebei in Nederland zijn geboren ben je een autochtoon.§14 Stedelijke en landelijke gebiedenNederland heeft een bevolkingsdichtheid van 468 inwoners per km². 83% van de bevolking woont in steden. Veel steden zijn aan elkaar vastgegroeid en zijn nu stedelijke gebieden. In Nederland liggen er 5 stedelijke gebieden, van groot naar klein:

- Randstad

- Brabantse Stedenrij

- Zuid-Limburg

- Twente

- Arnhem-Nijmegen§15 Amsterdam, de opbouw van een stadAmsterdam is in de 13e eeuw ontstaan als een kleine havenstad aan de Zuidezee. De mensen leefden van de handel. In de Middeleeuwen werd Amsterdam een ommuurde vestiging. Vooral in de 17e eeuw werd er veel geld verdiend met de handel. Er was weinig ruimte in de stad. Huizen stonden dicht op elkaar. Straten waren smal. Dit was de binnenstad.Aan het eind van 1880 verhuisde veel mensen naar Amsterdam. Toen kwam er meer industrie naar Nederland. In fabrieken waren veel arbeiders nodig en voor die arbeiders werden in de buurt van de fabrieken huizen gebouwd. De wijken kwamen in een kring rond de binnenstad te liggen. Ze worden oude woonwijken genoemd.