Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Dansstijlen

Opdracht CKV


Niveau: 4 VWO

Taal:

Opmerking: Het is leuk om bij elke dansstijl een plaatje te doen die bij die stijl hoort.


Bekeken: 5907 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
DansstijlenModerne dansModerne dans werd bedacht in het begin van de twintigste eeuw, reactie op de strakke bewegingspatronen van het klassieke ballet

voor de klassieke dans. Moderne dans is vooral naar beneden gericht en benadrukt de zwaartekracht. en er wordt dan ook veel op de grond bewogen. De bewegingen bij moderne dans zijn soepel, vloeiend en drukken vaak iets uit.

Verder heeft moderne dans heeft niet echt regels, over hoe de passen gedaan moeten worden, je kunt het invullen met je eigen gevoel.Martha Graham, één van de beste moderne danseressen uit de dansgeschiedenis, ontwierp zelfs een eigen danstechniek. De basis van deze techniek wordt gevormd door het spannen (contract) en het loslaten (release) van de spieren in het lichaam, deze techniek wordt nu vrijwel overal ter wereld uitgeoefend.Klassiek balletKlassiek ballet ontstond in 17 eeuw, aan het hof van de Franse ‘zonnekoning’ Lodewijk XIV.

Hij stichtte in 1661 de Koninklijke Academie voor Dans om mensen op te leiden voor voorstellingen aan het hof. Aan deze Academie werden de grondbeginselen van het ballet zoals wij dat kennen vastgelegd. Vanaf dat moment werd de techniek van de dansers steeds beter en er kwamen professionele dansers.Bij klassiek ballet staan de passen wel vast, een paar van de bekendste passen zijn de plié, de pirouette en de grand jeté(zie plaatje).

Er zijn zelfs speciale bewegingen voor een bepaalde emotie. Als je bijvoorbeeld je armen naar iemand strekt, deze kruist en vervolgens je hoofd van diegene afwendt betekend dat ‘jij zult sterven’, en wanneer je je armen naar iemand strekt en naar je ringvinger wijst, betekend dat ‘jij zult trouwen’.

De passen bij klassiek ballet zijn vooral naar boven gericht, en zien er zweverig en licht uit. Dit effect wordt nog meer versterkt doordat klassieke danseressen vaak op spitzen dansen en de mannen doen vaak veel hoge sprongen.TapdansTapdans is ontstaan in de V.S. uit een combinatie van Ierse en Afrikaanse volksdans en heeft zich vanaf 1920 als showdans verder ontwikkeld in de Amerikaanse broadwayshows, revue's, films (Fred Astaire) en in veel musicals.

Tapdans is een dansvorm waarbij je met speciale schoenen (waar ijzeren plaatjes, taps, onder zitten) verschillende ritmische klanken maakt. Tapdans is dus zowel dans, als het produceren van muziek. Tapdans wordt meestal gedaan op jazzmuziek.

StreetdanceStreetdance is een dansvorm die eigenlijk al sinds eind jaren 80 bestaat. Streetdance is een mix tussen jazz, funk en hiphop, ook zijn deze dansstijl elementen terug te vinden van salsa, gogo. Er wordt meestal wordt er gedanst op R&B rap en hip hop.In veel videoclips van Hip-Hop nummers wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van dans.

Streetdance is dus een moderne vorm van dansen. Het wordt vaak omschreven als clip-dansen, club-dance of soms ook wel als line-dance er worden dus figuren gedanst zoals je in clips ziet.De streetdance-cultuur, een rage uit New York, ontstond begin jaren '80. Drie belangrijke voorwaarden lagen aan de basis.

Op de eerste plaats de oude Afrikaanse traditie.

Op de tweede plaats was er in de jaren '30 in Harlem de ontdekking van de zogenaamde acrobatic jazz, een dansvorm die nooit werd opgepikt door de danswereld.

Op de derde plaats was er het op gang komen van de ontwikkeling tot de hedendaagse electro-sound. (scratchen)

JazzballetJazzdans is een hele ‘showy’ manier van dansen en het bevat elementen van verschillende andere dansvormen. Het gaat dan vooral om dansenvormen als hip hop, funky jazz, streetdance en showballet.Jazzballet is een onderdeel van jazzdance, wat op haar beurt weer afstamt van oude west-afrikaanse tradities. Bij jazzballet kan je veel kanten op en het is verrassend en onvoorspelbaar, omdat de bewegingen geen vaste volgorde hebben. Bij iedere dans geldt dat een goede basis heel belangrijk is.