Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

'Blauw is Bitter' door Dirk Bracke

Verslag Nederlands


Niveau: 2 HAVO VWO

Taal:

Opmerking: Hier is m'n leesverslag over Blauw is Bitter. De extra opdracht verschilt per school en boekmethode. bn even aardig om hem erop te zetten :p had een 9.


Bekeken: 5933 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
BLAUW IS BITTERDirk Bracke

Davidsfonds/Infodok

Eigentijds boek

Het boek.De hoofdpersoon in dit verhaal is een Fillipijns meisje, Lina. Ze is twaalf jaar en

woont in Manilla. Ze heeft mooie zwarte, krullende haren een goed figuur.

Ze is een meisje dat veel voor haar familie overheeft en het goede in mensen wil zien. Maar als ze aan een bareigenaar verkocht word veranderen de dingen.Max, eigenaar van de bar De Blauwe Lotus is rond de dertig en ziet er goed uit.

Hij weet hoe hij mensen kan misleiden en je kunt hem niet vertrouwen. Hij slaat Lina als ze niet doet wat hij zegt.

Het verhaal begint in het gehucht in Manilla waar Lina met haar ouders en haar kleinere zusje woont (ze heeft ook nog een broer maar die woont in de stad). Ze hebben niet voldoende geld om elke dag eten te kopen, dus besluit haar vader haar op een dag te verkopen aan de bareigenaar Max zodat zij ook kan werken. Maar wat Lina niet weet wanneer ze in de auto van Max stapt is dat ze in de kinderprostitutie terecht zal komen. Ze woont nu in de Blauwe Lotus, een luxe bar waar haar werk is om af te wassen en schoon te maken. Als ze Max eenmaal vertrouwd laat Max haar kamer vijf zien, de kamer waar ze voortaan zou ‘werken’.

Niet veel later sluit Max haar daar op met een man, die haar verkracht. Als ze er tegenin zou gaan zou ze klappen ontvangen, dus heeft ze geen keus. Ze krijgt een dertigtal peso’s naar haar hoofd gesmeten (30 peso’s is ongeveer €1,20). Max belooft haar dat hij het geld naar haar ouders op zou sturen. Lina bedenkt zich dat haar familie met 30 peso’s weer een aantal dagen zonder honger zou kunnen leven, dus bijt ze zich er doorheen. Ze maakt een paar vriendinnen die daar ook kinderhoertjes zijn. Eén ervan is aan de crack en word na een tijdje op straat gezet, hierdoor komen er een nieuw meisje (9) en een nieuw jongetje (6!) bij. Lina is verbijsterdt dat er mensen bestaan die zo ziek zijn. Ze heeft zich voorgenomen er niet bij na te denken en op een dag als ze geld genoeg heeft zich vrij te kopen. Lina word ook na een tijdje zwanger doordat ze geen voorbehoedsmiddel heeft gebruikt in kamer vijf. In een wanhopige poging om haar ongeboren kindje te doden, laat ze zich twee keer van de trap vallen... Waarna ze een miskraam krijgt. Op een zekere dag komt er een jongen langs de bar lopen die sprekend lijkt op Lina’s broer. Ze wenkt hem maar ziet dat het iemand anders is. Het is een jongen die ouder is dan zij, en hij heet Sergio. Door het glas dat hun tweeën scheidt begint Sergio haar leuk te vinden. Ook stelt hij voor dat ze bij hem intrekt! Maar Sergio weet niet dat ze een kinderhoertje is dus wacht ze hiermee tot ze zichzelf vrij kan kopen. Deze droom word wreed verstoort als ze erachter komt dat haar jongere zusje ook in de prostitutie is terecht gekomen. Al de gespaarde peso’s geeft ze aan haar zusje om zich vrij te kopen. Maar op die dag komt Sergio erachter dat Lina een hoertje is en wil niks meer met haar te maken hebben... Door dit nieuws is Lina zo depressief geworden dat ze zichzelf verminkt en haar haar kort knipt. Uiteindelijk komt Sergio terug met een bos bloemen en excuses, die Lina aanvaardt.Mijn mening.Ik vond dit een zeer mooi boek. Het is een goed en ontroerend verhaal, en ook erg makkelijk te lezen. Ik leefde erg mee met de hoofdpersoon en omdat het in de ik-vorm geschreven is kon ik het me de gebeurtenissen goed voorstellen. Soms heb ik met verbijstering gelezen, omdat je je niet kunt voorstellen dat kinderen op zo’n grove wijze misbruikt worden. Het lijkt allemaal ver weg, maar het gebeurt vast ook in Nederland. Het is een boek met een hard verhaal, maar het is roerend omschreven. Ik vind het een prachtboek en heb het in 1 keer uitgelezen!

De gebeurtenis die mij aansprak was dat ze tegen Max in opstand kwam zodat max de teugels iets liet vieren. Na dat mocht ze ook naar de stad om kleren te kopen enzo.

Waar ik me aan ergerde waren de mannen die haar keer op keer ‘verkrachten’ in kamer vijf. Ze lijken zo gevoelloos dat het bijna eng is...De Auteur.De auteur Dirk Bracke is geboren in 1953 en is een van de populairste Vlaamse auteurs. ‘Blauw is Bitter’ was het tweede boek dat hij schreef. Dit was ook het boek waarmee hij zijn naam heeft gemaakt. Hij schrijft vooral verhalen over de harde werkelijkheid en de wreedheden die in de wereld plaatsvinden. Schrijven is nooit zijn droom van kinds af aan geweest, hij is zich pas na zijn studie hierin gaan verdiepen. Hij heeft zo’n 20 boeken geschreven en de meesten gaan dus over wreedheden. Maar hij heeft het dan wel zo mooi op papier gezet dat je er op het eind geen naar gevoel aan achterlaat. Hij probeert de mensen te laten zien wat er gebeurt in de wereld en dit lukt hem goed.

Extra opdracht.Opdracht 10:

A is voor de angst die Lina elke dag heeft voor die onbekende mannen.

B is voor de blauwe stoelen, tafels, gordijnen en bedden in de Blauwe Lotus.

C is voor de crack waar Leila –ook een kindhoertje- aan zit.

D is voor Dirk Bracke, de auteur.

E is voor Edith, één van haar vriendinnen in de Blauwe Lotus.

F is voor de fluitende mannen die Lina wel zagen zitten.

G is voor het geluk dat ze uiteindelijk weer samen met Sergio is.

H is voor de handen van die gulzige mannen.

I is voor de irritaties tussen Lina en Max.

J is voor Jim, een jonge marinier waar Lina eerder verliefd op wordt.

K is voor kinderprostitutie.

L is voor Lotus, de Blauwe Lotus.

M is voor Max.

N is voor de nachtelijke bezoekjes van de barbezoekers.

O is voor onderdanigheid, Lina moest wel doen wat van haar geëist werd.

P is voor peso’s , die ze spaart om zichzelf te redden.

R is voor Raul, haar broer, zie ze verwarde met Sergio.

S is voor Sergio, haar vriendje.

T is voor Teresa, haar jongere zusje.

U is voor de uistapjes met Jim.

V is voor de vernedering die Lina altijd voelt.

W is voor weglopen, want dat wilde ze het allerliefst.

Z is voor zoenen, wat ze graag doet met sergio.