Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Theseus en de Minotaurus

Recensie Nederlands


Niveau: 3 VWO

Taal:

Opmerking: Verslag van de film; Theseus en de Minotaurus.


Bekeken: 6466 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen
Theseus en de Minotaurus

Het verhaal begint als er een man aan een hond een verhaal gaat vertellen. Hij verteld over Theseus. Toen Theseus oud en sterk genoeg was beval zijn moeder hem een rotsblok weg te rollen, waaronder zijn vader zijn zwaard en sandalen had achtergelaten. Hij wist wie zijn vader was. Theseus kreeg te horen dat hij van Troezen via de zee naar Athene moest reizen. Maar Theseus was eigenwijs. Hij ging over het land waar ook heel veel rovers zaten. Theseus vertrok Athene om zijn vader te bezoeken. Zijn vader was de koning van Athene, Koning Aegeus. Koning Aegeus was getrouwd met Medea. Medea wist dat Theseus ooit kwam opdagen. Dat was haar grootste vrees. Want als de koning dood zou gaan zou hij de troonopvolger worden.

Toen Theseus in Athene aankwam ging hij naar de koning. Eerst geloofde hij niet dat Theseus zijn zoon was. Medea wou Theseus vergiftigen maar op het laatste moment zei koning Aegeus dat hij het niet moest drinken. Koning Minos van Kreta dreigde met oorlog met Athene. Dat kon alleen voorkomen worden als Athene 14 jongeren, 7 jongens en 7 meisjes, zou laten overvaren als voedsel voor de Minotaurus. Dus meldde Theseus zich aan als vrijwilliger om naar Kreta te gaan. Zijn vader, koning Aigeus, vond het eerst niet goed, maar Theseus zei dat hij van plan was om de Minotaurus te doden. Theseus sprak met zijn vader af, dat als zijn missie gelukt was, dat hij dan de zwarte rouwzeilen verving voor de witte zeilen.Theseus ging aan boord van het rouwschip met zijn leeftijdsgenoten.

In Kreta aangekomen moesten de jongens en meisjes een dodendans opvoeren voor de koninklijke familie. Ariadne zag Theseus en werd meteen verliefd op hem en ze wilde hem dolgraag helpen. De jongens en meisjes moesten opstaan en werden door bewakers naar het labyrint gebracht. Ondertussen kreeg Theseus een sleutel in zijn handen geduwd. Wanneer de Atheense jongens en meisjes door de grote deur in het labyrint werden gelaten, volgde Ariadne hen. Ze sprak Theseus aan en gaf hem een bol wol en een wonderzwaard. Ook vroeg ze nog of ze mee mocht als Theseus hieruit was. Theseus zei ,,Ik beloof het.’’

Hij vroeg zich natuurlijk af wat hij daar mee moest doen, maar Ariadne legde alles uit. Het touw moest hij aan de klink van de poort vastbinden, zo kon hij later de weg terug vinden, en met het wonderzwaard moest hij de Minotaurus doden. Hij moest alsmaar rechtdoor en naar beneden lopen. Na een tijdje kwam hij bij de Minotaurus. Hij trok zijn zwaard en stak die zo in de buik van de Minotaurus. Terwijl de Minotaurus zijn laatste adem uitblies kwam er een meisje tevoorschijn. Het was de zus van de Minotaurus. Ze zei tegen Theseus ,,dood hem alsjeblieft niet” maar Theseus stak zijn zwaard nog een keer in de buik en de Minotaurus was dood. Nadat hij de Minotaurus had gedood volgde hij samen met de andere jongens en meisjes het touw dat hij aan de deurklink had vastgebonden. Met de sleutel die hij van de bewakers had gekregen opende Theseus de grote deur en gingen ze uit het labyrint.

Theseus nam Ariadne mee op de boot en samen met de andere Atheense jongens en meisjes voeren ze richting Athene. Ze stopten op het eiland Naxos. Daar bleven ze een tijdje. Op de zevende dag beloofde Theseus alles aan Ariadne wat een getrouwde man en vrouw aan elkaar beloven. De volgende dag ging Theseus in alle vroegte weg zonder Ariadne. Hierdoor vergat hij het witte zeil te hijsen. Aigeus, de vader van Theseus, stond elke dag op de uitkijk. Toen Aigeus het schip met de zwarte zeilen zag, ging hij van het ergste uit. Hij stortte zich van verdriet en door schuldgevoel van de rotsen af in de zee. Theseus werd daardoor koning van Athene.Oordeel:

Ik vond de film wel leuk. Er gebeurde veel en er waren ook wel spannende momenten. Ik vond het leuk dat de film werd verteld door een man aan een hond. Dat was apart en zie je bijna nooit. Ik vond het ook wel interessant hoe het leven vroeger ging. Ik vond het wel interessant omdat er veel dingen gebeurde zoals romantiek, liefde, avontuur, spanning, blijdschap, verdriet en haat. De personages speelden het goed vond ik. Het verhaal was duidelijk en goed.

Argumenten voor oordeel:

- Ik vond het interessant

- Er gebeurde veel

- Het verhaal en personages waren goed