Shoutbox

De shoutbox wordt geladen...

Leef snel, sterf jong leven van vleeskuikens in de bioindustrie

Betoog Nederlands


Niveau: 4 VWO

Taal:

Opmerking: ©Lonneke Vuur

Het Baken Park Lyceum
Te Almere


Bekeken: 2941 keer


Beoordeling


Dit huiswerk delen & naar vrienden sturen




Leef snel, sterf jong!

Het leven van vleeskuikens in de bio-industrie!



Terwijl de vraag naar rund en varkensvlees minder wordt groeit de vraag naar kippenvlees enorm, de prijs is zoveel gedaald dat kip allang niet meer de prijs en de exclusiviteit heeft van vroeger. Maar hoe kan het dat kippenvlees zo goedkoop is geworden?



Vleeskippen leggen geen eieren ze zijn selectief gefokt om zo snel mogelijk vlees te produceren. Ze groeien wel 2x zo snel als hun voorouders. Al na een paar weken worden de dieren, Kuikens nog geslacht. Ze zijn dan vaak zo zwaar dat ze al ziek en kreupel zijn terwijl hun voorouders in het wild makkelijk een paar jaar ouder hadden kunnen worden.



Nadat de kuikens zijn uitgebroed worden de kuikens via de lopende band afgevoerd. Richting de boerderij. Daar worden ze in kolossale en donkere hokken gepropt. Die wel dertig- tot 40 duizend kippen kunnen bevatten. Elke dag groeien de kippen, en elke dag is er minder ruimte beschikbaar per dier. Naar mate de dieren groeien, worden de omstandigheden steeds slechter en raken de stallen overvol. Dat is dus alvast een deel van het antwoord op de vraag, waarom het kippenvlees zo goedkoop geproduceerd kan worden, de producenten sparen ruimte en dus kosten door de dieren dicht op elkaar te proppen zonder zich om het welzijn van de dieren te bekommeren.



Elk jaar worden er alleen al in Nederland 440 Miljoen vleeskippen verbruikt, over Europa gezien is dat alleen al 4 miljard. Bijna al deze kuikens worden op deze verschrikkelijke manier in de bio-industrie gehouden. Het selectief fokken voor de meeste groei zorgt voor de meeste welzijn problemen. Ze worden zo gefokt om hun slacht gewicht binnen 42 dagen te bereiken, dat is 2x zo snel als dat het in de natuur zou gaan.



De poten het hard en de longen van de dieren kunnen de snelle groei echter niet aan, vaak buigen de poten onder het gewicht van het veel te snel groeiende lichaam. Zo lijden ieder jaar miljoenen vleeskuikens aan pijnlijke soms zelfs verminkte poten. Veel van deze dieren kunnen niet meer bij het voer komen en komen om door honger en uitdroging.



Maar waarom moeten de kippen in de bio-industrie zo snel mogelijk groeien? Alleen omdat het geld bespaart als z e de dieren maar 42 i.p.v. ruim 80 dagen hoeven te voeden. De omstandigheden in de kippen stallen zijn zo slecht dat iedere dag alleen al in de Europese Unie een half miljoen kuikens dood gaan voordat ze hun slachtleeftijd hebben gehaald.



Zodra de kippen zwaar genoeg zijn komen de vangers de stal binnen, zij pakken meerdere kippen in elke hand. Zij houden de kippen vast aan een poot tijdens deze ruwe behandeling raken bij veel kippen de heupen ontwricht de reis naar het slacht huis is vreselijk veel dieren overleven deze reis niet. De dieren die het overleven komen vaak met gebroken botten en kapotte vleugels in het slachthuis aan.



In het slachthuis worden de kippen ondersteboven aan metalen haken opgehangen. Zo worden ze naar het automatische verdovingspad geleid. Daarvandaan worden ze naar de automatische slacht machine geleid. Door inefficiënte verdoving of door het niet doorsnijden van de juiste bloedvaten, komen sommige dieren weer bij bewust zijn. Sommige dieren leven nog als ze ondergedompeld worden in het kokend watervat voor het makkelijker plukken van de veren. Tenslotte worden de dieren verder verwerkt waarna het vlees klaar voor de supermarkt wordt afgevoerd.



Een recent rapport van het Wetenschappelijke Comité voor de gezondheid en het welzijn van dieren van de Europese Unie is zeer kritisch over het houden van vleeskippen in de bio-industrie het rapport veroordeeld onder andere: … de snelle groei die leidt tot pijnlijke pootgebreken en hartfalen, de ernstige overbevolking in de kippenstallen.



Ondanks de ernst van de problemen zijn er binnen de EU geen specifieke wetten die het welzijn van de dieren beschermen. In het tijdperk van de snelle hap duurt het leven van de vleeskip 42 dagen vol dierenleed. Maar er is een alternatief voor het dierenleed in de bio-industrie. Kippen kunnen ook zo gehouden worden dat ze naar buiten kunnen en frisse lucht en daglicht krijgen. Langzaam groeiende rassen kunnen worden gebruikt, die niet vatbaar zijn voor de poot, long en hartgebreken.



De Europese Unie moet zo snel mogelijk wetten maken om de miljarden vleeskippen beter te beschermen. Koop A.U.B. Geen kippenvlees meer dat afkomstig is uit de bio-industrie.